Voordelen rolluiken

Rolluiken zijn zeer geschikt voor de benodigde comfort in huis. Wist u dat rolluiken veel  meer bieden dan het voorkomen van inkijk? Zo helpen ze nook om omgevingsgeluid te dempen, als isolatie tegen hitte en kou en helpen inbrekers buiten te houden. Ze zijn in principe te vergelijken met jaloezieën, maar met als belangrijk verschil dat rolluiken veel steviger zijn. Er zijn dus genoeg redenen om voor rolluiken te kiezen. 

Rolluiken nader uitgelegd

Het doel van een rolluik voor bijvoorbeeld uw woning is ter afscherming van een woonruimte. Dat kan zijn om uw slaapkamer dicht te maken tegen geluid of invallend zonlicht. Rolluiken kunnen echter op allerlei plekken van een woning geplaatst worden, maar vrijwel altijd is dat aan de buitenzijde waar de behoefte het grootst is. U zult ongetwijfeld ook wel een rolluik gezien hebben bij de garage van een woning.  

 

Verschillende functionele eigenschappen

We hebben de belangrijkste functionele eigenschappen die rolluiken kunnen vervullen hieronder extra uiteengezet. Vrijwel alle eigenschappen komen min of meer voor in alle type rolluiken. Afhankelijk van de toegepaste type zullen bepaalde eigenschappen dus meer of minder nodig zijn.

Bescherming van personen
Een rolluik kan geplaatst zijn om u en eventueel uw huisgenoten bescherming te bieden tegen mensen met slechte bedoelingen en ruige weersomstandigheden.

Bescherming van materiële zaken
Net zoals rolluiken u persoonlijk bescherming bieden, biedt het ook uw materiële eigendommen bescherming. Zomaar iets weghalen zal niet zomaar lukken.

Inbraakwerend
Mocht u op vakantie gaan dan is het voor dieven minder interessant om een woning aan te doen die potdicht zit. Iemand die ongeoorloofd binnen wilt komen, zal de rolluik als eerste hindernis moeten nemen.

Isolerend
Uw rolluiken schermen uw woning af tegen weersinvloeden en dat resulteert mede vanwege de materiaaleigenschappen van vooral kunststof en aluminium in een isolerende werking.

Zonwering
Niet iedereen vindt het even mooi, maar rolluiken zijn er ook om zonlicht tegen te gaan. Het is prettiger om op een hete zomerse dag in de schaduw te zitten dan in de volle zon in huis.

Geluidswerend
Gesloten rolluiken vormen een ideale geluidsbarrière. In een woongebied waar misschien vanwege autowegen of een vliegveld regelmatig geluidshinder optreedt, is een rolluik een geschikte hulpmiddel in de strijd tegen geluidsoverlast.

Scheidingswand
De laatste functionele eigenschap is die van een scheidingswand, waarbij de ene woonruimte met een rolluik gescheiden wordt van een andere woonruimte. Zoals gezegd, dat zal voor de woningbouw minder van toepassing zijn. Het is vooral een scheidingswand in de buitenschil die de buitenruimte scheidt van de binnenruimte van de woning.

 

Materiaalsoort

De eigenschappen zijn medebepalend voor het materiaalsoort wat gebruikt wordt om rolluiken te produceren en te monteren. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn: staal, aluminium en polycarbonaat.

Staal
Een rolluik van staal is bedoeld om zeer goede weerstand te kunnen bieden tegen grof geweld. Het materiaal is zwaar, dus de bouwkundige uitvoering vergt heel wat. Dit betekent dat dit een groot budget vereist en specialistische kennis en gereedschappen om dit professioneel te kunnen installeren.

Aluminium
Rolluiken van aluminium zijn ook heel sterk, maar het is een stuk lichter dan staal en heeft dus een lagere weerstand en is ook goedkoper.

Polycarbonaat
Polycarbonaat rolluiken zijn nog lichter dan aluminium, nog minder sterk en dus nog goedkoper. Dit materiaal biedt weinig weerstand.