Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een huis kopen? Let hierop!

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Wanneer je een huis gaat kopen is de kans ook heel erg groot dat je hier het een en ander gaat verbouwen. Maar hoeveel ga je precies aanpassen? En waar moet je dan allemaal op letten? Dit zijn zaken die je het beste vooraf eventjes goed inventariseert, want dan weet je precies waar je aan toe bent! We hebben een lijstje voor je gemaakt met zaken waar je altijd goed op moet letten in dit geval, om je in ieder geval alvast een handje op weg te helpen. Lees dus gauw verder. 

Keuring door je makelaar

Een NVM Makelaar Rotterdam of andere makelaar kan je helpen om een goede bouwkundige keuring uit te voeren. Zo weet je vooraf precies of het huis daadwerkelijk voldoet aan alle bouwkundige eisen. Niet geheel onbelangrijk, want wanneer je daar nog mee aan de slag moet ben je letterlijk en figuurlijk ver van huis. Hier begint het dus mee! Je weet dan ook meteen of er in de (nabije) toekomst groot onderhoud nodig is, en hoeveel werk daar dan waarschijnlijk in zal gaan zitten.  
 

Bekijken wat je graag anders wil

Vaak noemen mensen de keuken en badkamer als ruimtes in huis die zij als eerste willen verbouwen. Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak en de kans is groot dat de droomkeuken van de vorige eigenaar er anders uitziet dan jouw ideale plaatje van de plek waar je kookt. Kijk hier dus goed naar, en maak een lijstje van de dingen die je graag aan zou willen passen. Je kunt dan ook meteen inschatten of dit meteen binnen je budget past, of dat je dit pas later kunt gaan verbouwen.
 

De verschillende muren

Wanneer je een huis koopt is het gehele pand van jou. Je kunt dan misschien wel ergens een muurtje weghalen of juist ergens anders een muurtje plaatsen. Wanneer je dat wilt zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het van groot belang dat het muurtje dat je wegtikt geen draagmuur is, want dan is je huis niet meer stabiel! Tegelijkertijd is het bijvoorbeeld bij een nieuw muurtje belangrijk dat deze wordt gemaakt door iemand met verstand van zaken, want een scheve muur of een muur die instort is iets waar helemaal niemand blij van wordt!
 

Veel succes

Nu weet je een beetje waar je op moet gaan letten. We wensen je alvast veel succes!
16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.