Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een huis kopen? Let hierop!

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Wanneer je een huis gaat kopen is de kans ook heel erg groot dat je hier het een en ander gaat verbouwen. Maar hoeveel ga je precies aanpassen? En waar moet je dan allemaal op letten? Dit zijn zaken die je het beste vooraf eventjes goed inventariseert, want dan weet je precies waar je aan toe bent! We hebben een lijstje voor je gemaakt met zaken waar je altijd goed op moet letten in dit geval, om je in ieder geval alvast een handje op weg te helpen. Lees dus gauw verder. 

Keuring door je makelaar

Een NVM Makelaar Rotterdam of andere makelaar kan je helpen om een goede bouwkundige keuring uit te voeren. Zo weet je vooraf precies of het huis daadwerkelijk voldoet aan alle bouwkundige eisen. Niet geheel onbelangrijk, want wanneer je daar nog mee aan de slag moet ben je letterlijk en figuurlijk ver van huis. Hier begint het dus mee! Je weet dan ook meteen of er in de (nabije) toekomst groot onderhoud nodig is, en hoeveel werk daar dan waarschijnlijk in zal gaan zitten.  
 

Bekijken wat je graag anders wil

Vaak noemen mensen de keuken en badkamer als ruimtes in huis die zij als eerste willen verbouwen. Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak en de kans is groot dat de droomkeuken van de vorige eigenaar er anders uitziet dan jouw ideale plaatje van de plek waar je kookt. Kijk hier dus goed naar, en maak een lijstje van de dingen die je graag aan zou willen passen. Je kunt dan ook meteen inschatten of dit meteen binnen je budget past, of dat je dit pas later kunt gaan verbouwen.
 

De verschillende muren

Wanneer je een huis koopt is het gehele pand van jou. Je kunt dan misschien wel ergens een muurtje weghalen of juist ergens anders een muurtje plaatsen. Wanneer je dat wilt zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het van groot belang dat het muurtje dat je wegtikt geen draagmuur is, want dan is je huis niet meer stabiel! Tegelijkertijd is het bijvoorbeeld bij een nieuw muurtje belangrijk dat deze wordt gemaakt door iemand met verstand van zaken, want een scheve muur of een muur die instort is iets waar helemaal niemand blij van wordt!
 

Veel succes

Nu weet je een beetje waar je op moet gaan letten. We wensen je alvast veel succes!
04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.