Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal aangevraagde aflossingsvrije hypotheken neemt toe

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het aantal aangevraagde aflossingsvrije hypotheken neemt dit jaar toe. Dat blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat komt volgens adviesketens voor hypotheken onder meer door de toename van het aantal oversluitingen waarbij consumenten hun bestaande aflossingsvrije hypotheek overzetten. Ook verhogen klanten hun hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing.

Een aflossingsvrije hypotheek is een vorm waarbij de klant tot de einddatum alleen rente betaalt. Daardoor zijn de maandlasten een stuk lager. Omdat er niet wordt afgelost, moet het geleende bedrag op de einddatum in één keer worden betaald. Met een aflossingsvrije hypotheek kan over het algemeen niet meer worden geleend dan bij een hypotheek waarbij wel wordt afgelost.

Eigenaren die hun hypotheek verhogen met een aflossingsvrije hypotheek hebben geen recht meer op aftrek. Dat was voor 2013 wel zo. Alle huiseigenaren die voor het eind van dat jaar een aflossingsvrije hypotheek hadden, houden ook recht op hypotheekrenteaftrek. Maar nu de rente zo laag is, is ook het voordeel van het terugkrijgen van hypotheekrenteaftrek kleiner.

Populair

De aflossingsvrije hypotheek is de afgelopen jaren populairder geworden. In 2020 was 52 procent van de in totaal 541.000 hypotheekaanvragen voor een gedeelte aflossingsvrij. Dat percentage is dit jaar tot augustus 55 procent.

Van Bruggen Adviesgroep stelt dat met name vijftigplussers zich blindstaren op lage maandlasten maar zich niet lijken te realiseren dat ze "aan het eind van de rit duurder uit zijn". Daarbij wijst algemeen directeur Michiel Meijer er ook op dat het onzeker is wat er gaat gebeuren met de pensioeninkomens.

"Die groei van het aantal aflossingsvrije hypotheken komt vooral van veertigplussers die behoorlijk wat overwaarde op hun woning hebben", zegt een woordvoerder van De Hypotheekshop. Het geld wordt vaak gebruikt voor een verbouwing.

Stijgende huizenprijzen

De Hypotheker ziet dat de populariteit van de aflossingsvrije hypotheken vooral onder jonge huizenkopers stijgt, op jaarbasis met ruim 13 procent. "Dit komt door de lage hypotheekrente en de almaar stijgende huizenprijzen", zegt een woordvoerster.

De Hypotheekshop raadt vijftigplussers aan rekening te houden met hun inkomensontwikkeling op de lange termijn. "Ook is het belangrijk voor mensen om te beseffen dat ze veelal langer thuis moeten blijven wonen. Op termijn moeten ouderen aanpassingen doen aan hun huis, zoals het verplaatsen van de slaapkamer naar beneden of het installeren van een traplift."

Door: ANP

23 juli '24 ( 8:05)

Flinke stijging woningverkopen; koopsom steeg gemiddeld met 8,5 procent

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.