Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kenniscentrum ziet tekort studentenwoningen oplopen tot 50.000

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het tekort aan woningen voor studenten zal in het studiejaar 2024/2025 zijn opgelopen tot 50.000, schat het kenniscentrum over studentenhuisvesting Kences. Tot die tijd worden er volgens de planning 18.000 nieuwe studentenwoningen gebouwd en alleen als dat lukt zal het tekort niet verder oplopen, aldus directeur van Kences Jolan de Bie.

"De druk neemt enorm toe komende jaren", aldus De Bie na berichtgeving door Trouw. "Dat is een heel groot probleem." Volgens Kences neemt het aantal studenten in het hoger onderwijs tot het studiejaar 2024/2025 toe met meer dan 100.000. Ongeveer de helft van die studenten zal uitwonend zijn.

De cijfers waar Kences nu mee komt zijn gebaseerd op een schatting. In oktober wordt in opdracht van het kenniscentrum samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken de Landelijke Studentenmonitor gepresenteerd. Daarin worden de verwachte aantallen uitwonende studenten voor de komende jaren gepresenteerd.

Aantal studenten verdubbeld

Ook dit studiejaar is het tekort groot, zegt een woordvoerster van universiteitenkoepel VSNU. "Maar eigenlijk speelt dit natuurlijk al veel langer. Het aantal studenten is in twintig jaar tijd verdubbeld, het aantal woningen niet."

De Universiteit Twente heeft onlangs een bericht uitgestuurd aan internationale studenten die naar Enschede willen komen: als het niet lukt om een woning te vinden, overweeg dan om elders aan je studie te beginnen, of om iets anders te gaan doen dan studeren.

Harde boodschap

"Een harde boodschap", erkent een woordvoerder van de universiteit. "Maar vooral buitenlandse studenten hebben weinig alternatieven. Iemand die hier al woont kan nog bij zijn of haar ouders blijven wonen, of een andere oplossing vinden via het eigen netwerk." De boodschap van de universiteit heeft volgens de woordvoerder nog niet geleid tot een piek aan uitschrijvingen voor het nieuwe studiejaar.

Shelter Our Students (S.O.S.), een actiegroep van studentenorganisaties uit Groningen, heeft naar eigen zeggen al tweehonderd aanmeldingen gekregen van internationale studenten die op zoek zijn naar overnachting in de stad. Dat is meer dan het aantal plekken in de opgerichte noodopvanglocaties.

De Vereniging Hogescholen laat weten dat de situatie voor hbo-studenten minder nijpend is. Dat komt vooral doordat er meer hogescholen dan universiteiten zijn, waardoor ze meer verspreid zijn over het land. "In de grotere steden speelt het probleem wel ook voor hogeschoolstudenten", aldus een woordvoerder.

Door: ANP

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.

01 november '23 ( 8:46)

Markt nieuwbouwwoningen blijft lastig volgens bouwconcern Heijmans

De verkoop van nieuwbouwwoningen bij Heijmans was vorig kwartaal lager dan een jaar eerder en dat drukte op de omzet in de vastgoedtak, zegt het bouwconcern. Toch blijft het orderboek van Heijmans "op een sterk niveau" met een totale waarde van 2,6 miljard euro. De opbrengsten in de tak voor onder meer infrastructuur compenseren de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen "ruimschoots".