Normal_rss_entry-325367

Voor veel mensen is het vinden van hun droomhuis een utopie aan het worden. Volgens onderzoek van hypotheekadviseur De Hypotheker doen steeds meer huizenzoekers concessies aan hun woonwensen vanwege de krapte op de woningmarkt en de enorme prijsstijgingen. Van de 1100 onderzochte starters en doorstromers geven acht op de tien aan genoegen te nemen met minder.

Volgens Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, worden vooral starters zwaar getroffen door de "hoge en extreem snel gestegen huizenprijzen". Daarbij lijken overheidsmaatregelen zoals het afschaffen van de overdrachtsbelasting een averechts effect te hebben. In plaats van het goedkoper maken van huizen lijkt de maatregel juist gezorgd te hebben voor verdere prijsstijgingen.

"Hoewel doorstromers een betere uitgangspositie hebben, worden ook zij geconfronteerd met een huizenmarkt die op slot zit", aldus Van den Akker. Dat de regering eenmalig 1 miljard euro wil vrijmaken voor de snellere bouw van woningen, noemt hij positief, maar het is volgens hem niet genoeg om de crisis op de woningmarkt op te lossen.

Stijgende huizenprijzen

Volgens het onderzoek verwacht driekwart van de huizenkopers dat het woningtekort nog verder zal toenemen. Daarnaast denkt 68 procent van de ondervraagden dat de stijgende huizenprijzen hun piek voorlopig nog niet hebben bereikt. Naast het bouwen van meer huizen, zou volgens de ondervraagden nadrukkelijk ook gekeken moeten worden naar behuizing voor ouderen om de doorstroom op de huizenmarkt te bevorderen.

Wat volgens Van den Akker ook zou helpen is een bewoningsplicht voor kopers van huizen. Daarmee zouden investeerders geen kans meer hebben om de schaarse woningen die er al zijn op te kopen en voor veel geld te verhuren. Die mening wordt ook door het gros van de ondervraagden gedeeld.

Door: ANP