Zalmhaventoren hoogste woongebouw van Nederland lost woningtekort niet op

De Zalmhaventoren in Rotterdam bereikt deze week zijn hoogste punt. Met zijn tweehonderdvijftien meter zal het dan de hoogste woontoren van Nederland worden. Het gebouw heeft zestig verdiepingen en zal voornamelijk bestaan uit woningen. In totaal komen er tweehondervijfenzestig woningen bij, maar zal het door de hoge woningprijzen het huizentekort niet gaan oplossen. Naar verwachting is het bouwwerk volgend jaar klaar. Dit meldt de NOS.

In de hoogte bouwen vereist weinig vierkante meters, waardoor het een handige oplossing lijkt om het woningtekort binnen steden te verminderen. Maar wanneer er boven de zeventig meter wordt gebouwd, hanteert de Staat andere bouwregels. Dit komt bijvoorbeeld door de brandveiligheid.

Een hoog gebouw kost niet alleen meer tijd om te realiseren, maar ook om te ontwerpen. Daarnaast zijn er speciale kostbare materialen nodig in de hoogbouw, waardoor de woningprijzen vaak oplopen. De Zalmhaventoren is volgens rijksbouwmeester Francesco Veenstra dan ook niet per se de oplossing voor het woningtekort.

Fitnesscentrum, restaurant en daktuin

Naast de zestig verdiepingen komen er ook kantoren, een fitnesscentrum, restaurant, daktuin en parkeergarage in de Zalmhaventoren. Een driekamerappartement in het bouwwerk zal al snel zo'n 1700 euro per maand gaan kosten. En het kopen van een huis in de woontoren gaat oplopen in de tonnen. Naast de appartementen en huizen zullen er ook enkele penthouses voor ruim 1 miljoen te koop zijn. 

Door: Nationale Bouwgids