Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Financiële armslag bouwbedrijven om eigen personeel op te leiden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Investeringen in de bouw moeten er de komende jaren voor gaan zorgen dat meer, en vooral betaalbare woningen gebouwd kunnen worden. Voor bouwbedrijven is dit goed nieuws; zij zullen het nog drukker krijgen. Het gevolg is evenwel dat zij extra personeel nodig zullen hebben om te kunnen voldoen aan de vraag vanuit de markt. Hoe kunnen bouwbedrijven de financiële armslag creëren om te investeren in nieuw personeel?

Eigen bouwpersoneel opleiden

Timmermannen, elektriciens, metselaars, oppermannen: de vraag naar personeel in de bouw zwelt aan. Elk bouwbedrijf is op zoek naar expertise en de juiste match. Die wordt echter niet altijd gevonden, waardoor bedrijven langere tijd zonder het gewenste personeel komen te zitten. Om het gat tussen werkgever en potentiële werknemer te verkleinen, zijn daarom diverse regelingen in het leven geroepen. Eén daarvan is het leerwerktraject; een traject waarbij nieuwe werknemers (vrijwel) direct kunnen instromen op de werkvloer, terwijl ze daarnaast tijd en ruimte krijgen om bij te leren.

Een voorbeeld: jouw potentiële kandidaat heeft geleerd voor elektricien, maar beschikt nog niet over de expertise waar je naar zoekt. Je hebt echter wel op korte termijn een nieuwe vakkracht nodig om aan de vraag te voldoen. Door de kandidaat binnen het leerwerktraject mee te laten draaien, beschik je direct over de gewenste vakkracht, en kunt deze naar eigen inzicht opleiden. Een extra voordeel: de kandidaat zal gedurende het leerwerktraject een stevige band opbouwen met jouw bedrijf, waarmee de kans groot is dat men na afloop van het traject op dezelfde plek blijft werken.

Subsidie voor de opleiding

Het opleiden van personeel vraagt ook iets van je bestaande personeel. Zij zijn degene die zorgt voor de begeleiding op de werkplek. Dat kost tijd en kan ervoor zorgen dat de arbeidsproductiviteit minder hoog is dan normaal. Die afname van de arbeidsproductiviteit, tijd is geld, kan worden gecompenseerd dankzij de loonkostensubsidie. De tijd en het geld dat bouwbedrijven investeren in nieuw personeel is zodoende gedekt. Hoe werkt dat?

Geef je talenten een kans binnen de organisatie? Dan komt een WSP-adviseur langs op de werkplek. Deze bekijkt samen met jou de slimme personeelsoplossingen waarvoor je hebt gekozen, en maakt een gerichte inschatting van de tijd en kosten die je investeert in nieuw talent. Op basis van de bevindingen wordt vervolgens de loonkostensubsidie bepaald, waarmee de kosten voor het bedrijf lager uit komen te vallen. Gunstig, want zo beschik je als bedrijf over een talent voor de toekomst. Slimme personeelsoplossingen mogelijk gemaakt dankzij een slimme subsidie.

Opleiden als reactie op schaarste

Heb je als bouwbedrijf te maken met schaarste in je zoektocht naar vakkrachten? Dan is opleiden the way to go. Potentiële kandidaten kunnen volledig naar wens van het bedrijf worden opgeleid en intern worden aangestuurd. Om dit aantrekkelijk te maken voor bedrijven, bestaan diverse financiële regelingen. Dit moet in de komende jaren gaan zorgen voor een grotere toestroom van personeel richting de bouwsector.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.