Normal_rss_entry-329064

Bij de woondemonstratie in Rotterdam zijn acht mensen mensen door de politie aangehouden wegens opruiing, belediging en verboden wapenbezit. Na de aanhoudingen keerde de rust weer.

Onder het motto 'Huizen voor mensen, niet voor winst' kwamen zondag in Rotterdam zo'n 7000 mensen uit heel het land bijeen voor een protest onder de naam Woonopstand. Het was het tweede grote protest na Amsterdam vorige maand, waar 15.000 mensen bijeenkwamen.

In de knel 

Tijdens de manifestatie in het Afrikaanderpark waren er diverse sprekers, onder wie mensen die in de huidige woningmarkt in de knel zijn komen te zitten. Daarna volgde een optocht door Rotterdam-Zuid. Via de Erasmusbrug liepen deelnemers vervolgens richting het eindpunt van de demonstratie bij de Markthal in het centrum van de stad.

Bij een demonstratie op de Erasmusbrug 's middags moest de politie ingrijpen. Daarbij werd een groep van meer dan vijftig mensen ingesloten door de politie. Ze werden afgevoerd in een lege tram. Een deel van de demonstranten schreeuwde dat de gearresteerden moesten worden vrijgelaten.

Negen eisen 

De organisatoren zeiden vooraf te hopen op deelname van 10.000 tot 15.000 demonstranten. De demonstranten hebben negen eisen geformuleerd om de woonsituatie te verbeteren. Ze eisen onder meer het recht op betaalbare woonruimte, grotere beschikbaarheid van woningen, meer investeringen in volkshuisvesting, minder marktwerking en lagere huren.

Door: ANP