Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verf van AkzoNobel wordt duurder door hoge grondstofprijzen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
AkzoNobel gaat de prijzen in het vierde kwartaal verder verhogen. Daardoor zal een blik verf van het bedrijf achter merken als Sikkens en Flexa duurder worden in de doe-het-zelfwinkels en ook de kosten van een schilderklus kunnen oplopen. De verffabrikant verwacht dat de prijzen van grondstoffen verder zullen stijgen en eind dit jaar een stabiel hoog niveau zullen bereiken. AkzoNobel rekent erop dat die hoge prijzen en de problemen in de toeleveringsketen tot halverwege 2022 aanhouden.

Het Nederlandse bedrijf denkt daarom de prijzen in het vierde kwartaal gemiddeld tussen de 12 en 14 procent te moeten verhogen om te compenseren voor de hogere kosten. "We zijn op koers om aan het eind van het jaar met onze eigen prijsinitiatieven de inflatie van grondstofprijzen te compenseren", zegt topman Thierry Vanlancker.

De contracten die AkzoNobel kan afsluiten met grondstofleveranciers zijn korter dan normaal. Dat maakt het onzeker hoe prijsstijgingen van de grondstoffen het bedrijf raken. Het verfconcern kampt ook met verstoringen van de bevoorrading waardoor het in sommige gevallen moeite heeft om te leveren. Het gaat volgens Vanlancker om bepaalde grondstoffen, maar ook om verpakkingsmateriaal.

Hernieuwbare energie

De kosten voor grondstoffen en andere variabele kosten van de verffabrikant stegen in het derde kwartaal met 278 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daardoor komt de winstgevendheid van AkzoNobel onder druk te staan. Het bedrijfsresultaat, de winst voor aftrek van onder meer belastingen, daalde met bijna een derde naar 226 miljoen euro. De omzet van AkzoNobel steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 6 procent naar 2,4 miljard euro.

De hoge energieprijzen hebben volgens Vanlancker weinig invloed op AkzoNobel omdat de verfmaker relatief weinig energie verbruikt. "Mochten de hoge prijzen aanhouden dan gaat dat wel impact hebben in de keten en dat kan leiden tot een additionele stijging van de grondstofprijzen", zegt hij. "Wij hebben het voordeel dat we voor een groot deel al zijn overgestapt op hernieuwbare energie."

Volgend jaar wil AkzoNobel dat alle energie die het in Europa verbruikt duurzaam is. Wereldwijd is nu 40 procent van de energie die het bedrijf gebruikt hernieuwbare energie.

Door: ANP

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.