Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Begeleiding van bouwend personeel – hoe doe je dat als bedrijf?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Kan actieve begeleiding de stap om te werken in de bouw verkleinen? Om de personeelstekorten in de bouw het hoofd te bieden, is daadkracht nodig. Starten met werken in de bouw kan laagdrempeliger worden gemaakt, waardoor meer jongeren en zij-instromers de stap zetten. Het vraagt ook iets van de bedrijven, want hoe kunnen zij dit alles faciliteren? De juiste ondersteuning en begeleiding op de werkplaats maakt het voor bedrijven én haar werknemers makkelijker. Ontdek hoe tijd investeren in bouwend personeel het verschil kan maken. 

Personeel begeleiden op de werkvloer

Bedrijven staan voor een uitdaging: niet alleen moeten ze creatief zijn in de zoektocht naar nieuw personeel, ze moeten ook de juiste begeleiding bieden om werknemers langer te binden. Investeren in de toekomst is evenwel de weg naar een duurzame oplossing van de personeelstekorten, óók binnen de bouw. Hoe kunnen bedrijven de werksituatie dermate inrichten, dat zij niet inboeten op de productiviteit op de werkvloer, en toch maatwerk kunnen bieden in de begeleiding van nieuwe werknemers?

Om dit te stimuleren kunnen werkgevers een beroep doen op diverse regelingen. Daar zit ook een financiële component in, want bij de begeleiding van een nieuwe werknemer dient vaak een opleiding aangeboden te worden. Dit zien we ook bij het leerwerktraject. Nieuwe werknemers zonder de beoogde bagage en ervaring, worden binnen dit traject op de werkvloer opgeleid. Daar zit een deel opleiding en een groter deel praktijkervaring in. Ten einde van het leerwerktraject kan de werkgever vervolgens besluiten de werknemer vast aan te nemen. Om het leerwerktraject te bekostigen, kunnen werkgevers een beroep doen op financiële compensatie.

De andere kant: werknemers begeleiden

Rondom de begeleiding van nieuwe medewerkers wordt in de meeste gevallen een vaste werknemer uit het werkveld aangewezen. Dat resulteert in een verminderde arbeidsproductiviteit gedurende de actieve begeleiding. Het begeleiden van nieuwe medewerkers kost je als bedrijf dus geld, maar daar kan je (deels) voor gecompenseerd worden binnen de loonkostensubsidie regeling. Twijfel je als bedrijf over het aanbieden van een meelooptraject of wil je op laagdrempelige wijze nieuw personeel aantrekken? Dan kan een WSP-adviseur langskomen om de personeelsvraag te koppelen aan slimme oplossingen, waarmee je als bedrijf doeltreffend geholpen bent. 

Extra steunmaatregelen tijdens de coronamaatregelen

Vanuit de overheid zijn daarnaast extra steunmaatregelen van kracht, waar je als bedrijf ook een beroep op kunt doen. Zeker binnen de bouw, waar de vraag naar personeel groot is, zijn dergelijke regelingen van wezenlijk belang. Het voorkomt dat bedrijven te veel financiële risico’s moeten nemen in de zoektocht naar nieuwe werknemers, en biedt ze de ruimte om stabiel door te groeien.

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.