Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woningbouwbeleid van de overheid kan volgens ondernemers veel sneller

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De landelijke overheid en bijvoorbeeld gemeenten en bedrijven moeten alvast 200.000 extra woningen ruimtelijk gaan plannen in het land. Doen ze dat niet, dan gaat het waarschijnlijk alsnog niet lukken om tot en met 2030 zeker 900.000 extra woningen te bouwen. Daarvoor waarschuwen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

De lobbyclubs voor het bedrijfsleven vinden het heel goed dat het kabinet 1 miljard euro beschikbaar stelt om versneld meer betaalbare huizen te bouwen. "Nu is het echter alle ballen op het versnellen van de uitvoering van het beleid, anders gaat het alsnog niet lukken", zeggen ze.

Bezwaarprocedures 

Dat laatste behelst niet alleen het ontwerpen en bouwen van huizen. Een belangrijk risico zit hem volgens de ondernemers in een grote gebrek aan personeel en kennis bij gemeenten en provincies. Hierdoor zou het niet lukken om snel tot de benodigde besluiten en vergunningen te komen. Bezwaarprocedures kunnen ook vaak korter, vinden de ondernemers. En er zal nog een oplossing gevonden moeten worden voor het stikstofprobleem dat de bouw van nieuwe woningen in de weg kan zitten.

Investeringen

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet ook voorkomen worden dat nieuwe wijken straks verstoken blijven van bijvoorbeeld elektriciteitsaansluitingen. Daarom zouden er versneld vergunningen verleend moeten worden voor de verzwaring en aanleg van energienetten. Zonder extra investeringen in infrastructuur om alle woningenbouwprojecten te ontsluiten, zal het volgens de ondernemers ook niet mogelijk zijn om het woningtekort aan te pakken. Dan gaat het bijvoorbeeld om investeringen in openbaar vervoer, bijvoorbeeld meer lightrail-verbindingen.

Versneld meer betaalbare huizen

Het extra geld dat met Prinsjesdag is aangekondigd om versneld meer betaalbare huizen te bouwen moet 75.000 extra woningen opleveren. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vorige week nog laten weten. Ze gaat de komende maanden uitwerken hoe de 1 miljard euro precies zal worden besteed.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).