Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tekort aan vakkrachten bouw: tijd voor een andere zienswijze?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Een tekort aan vakmensen en aannemers: het is gemeengoed geworden in de bouw. Evenals in andere sectoren overigens. Het is gegeven waar bouwbedrijven en gemeenten mee hebben te maken. Is er een uitweg, en hoe kunnen bedrijven het tij keren? De vraag vanuit de markt blijft namelijk maar toenemen, en dus zullen bedrijven in de komende jaren alle zeilen bij moeten zetten.  

Tekorten in de bouw wegwerken

Het doel komt dichterbij, de oplossing niet: in 2030 moeten er in totaal 1 miljoen huizen bij zijn gebouwd. Het ontbreekt de bouwsector echter aan ‘handjes’. De nood is inmiddels zo hoog, dat de kans groot is dat de deadline van 2030 niet gehaald gaat worden. Wel wordt er gewerkt aan oplossingen, waarmee op korte én lange termijn personeelstekorten worden opgelost. Zo worden projecten opgezet waarmee studenten op een praktijkgerichte manier worden voorbereid op de werkvloer. Een voorbeeld zijn levensechte bouwplaatsen, waar men zich in de praktijk kan oriënteren op een toekomstige baan in de bouw.

Bedrijven kunnen hier slim op inspelen, door deze praktijkgerichte werkplekken actief te ondersteunen. Betrokkenheid tonen bij projecten die de bouw in een positief licht plaatsen. En, het is een interessant podium om talent te ontdekken. Hoe kunnen bedrijven hiervan profiteren?

Kansen bieden in de bouw

Om de afstand tussen scholen en bouwbedrijven kleiner te maken, is de praktijk de plek waar studenten kunnen excelleren. Bedrijven kunnen hier van dichtbij meekijken, talenten ontdekken en kansen bieden waar die zich voordoen. Studenten die hun kennis, expertise en kwaliteiten op de werkvloer laten zien, kunnen door het bedrijf bijvoorbeeld een leerwerktraject aangeboden krijgen. Binnen een dergelijk traject ontvangen starters in de bouw actieve begeleiding in de periode van een aantal maanden, waarna het bedrijf kan besluiten om al dan niet verder te gaan. Het vraagt niet om een uitgebreide sollicitatieperiode, en levert direct handen op de werkvloer op.

Goede intenties, maar geen ruimte voor begeleiding

Als ondernemer in de bouw is het een vervelende paradox; je hebt wel de intentie om nieuw personeel aan te nemen, maar het loopt spaak bij het aanbieden van begeleiding op de werkvloer. Je zit namelijk al met personele problemen, en kunt absoluut geen handen missen. Het volgende project staat alweer voor de deur, en dus laat je de kans op een nieuwe werknemer schieten. Onnodig, zeker wanneer je weet dat er alternatieven zijn om tóch de gewenste ondersteuning te bieden aan bouwtalent dat zich aandient.

Dit is mogelijk dankzij de loonkostensubsidie. Een jobcoach kan op afstand zorgen voor de gewenste begeleiding. Bijvoorbeeld wanneer de student vragen heeft over procedures in de bouw of technische vraagstukken. Die actieve begeleiding (op afstand) zorgt ervoor dat de werknemer gemotiveerd aan het werk gaat, en dat verkleint de kans op uitval.

Aan de slag in de bouw

Een gezamenlijke aanpak kan de personeelstekorten in de bouw in de komende jaren oplossen. Handen op de werkvloer, door slimme oplossingen voor bedrijven. De risico’s worden daarmee beperkt, waardoor bedrijven daadwerkelijk de ruimte krijgen om te investeren in hun personeelsbestand. Met die nieuwe zienswijze kunnen we deadline voor 2030 misschien wél halen: 1 miljoen nieuwe woningen in Nederland. 

20 januari '25 (13:07)

Isolatiesector zoekt dringend naar nieuwe methode voor vleermuisonderzoek

Strenge regels voor het opsporen van vleermuizen hebben het tempo waarin woningen worden geïsoleerd ook vorig jaar enorm vertraagd. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) voerden isolatiebedrijven ongeveer 70 procent minder opdrachten voor spouwmuurisolatie bij woningen uit. De organisatie waarschuwt dat bedrijven die in de particuliere markt werken dit jaar massaal failliet zullen gaan als de situatie niet snel verbetert. De sector heeft veel hoop gevestigd op een nieuwe opsporingsmethode, met zogeheten eDNA.

16 januari '25 ( 7:03)

Huuraanbod krimpt verder, huurders hebben steeds minder keuze

Huurders konden afgelopen kwartaal opnieuw uit minder huurwoningen kiezen dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen 12.274 huizen in de vrije sector vrij voor een nieuwe huurder, ruim 40 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023, meldt Pararius. Daarmee is het aanbod op de huurmarkt volgens het woningplatform nog krapper geworden. Ook zijn de huurprijzen verder gestegen.

15 januari '25 ( 8:37)

Vraag naar koopwoningen blijft toenemen, constateert ING

De vraag naar koopwoningen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk verder op, met als gevolg nog hogere huizenprijzen. Dat voorzien deskundigen van ING. Wel verwacht de bank een toename van het aanbod aan huizen dat te koop komt te staan, al blijft dit aantal waarschijnlijk nog erg beperkt.

09 januari '25 (12:37)

Grotere kansen voor huizenkopers mogelijk van korte duur, waarschuwt NVM

Dat huizenzoekers in de laatste drie maanden van vorig jaar meer kans maakten een woning te kunnen kopen, betekent niet per se dat dit in 2025 ook zo zal zijn. Dat zegt Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Eerder op de dag meldde de NVM dat huizenzoekers het afgelopen kwartaal meer kans maakten, omdat veel meer huizen te koop zijn gezet op de krappe huizenmarkt dan een jaar eerder.

09 januari '25 (10:23)

Makelaars: woningaanbod Amsterdam stijgt, krapte houdt aan

Het aanbod van woningen op de huizenmarkt in Amsterdam is flink toegenomen. Dat komt deels door de verkoop van leegstaande huurwoningen, denkt de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Ondanks het gestegen aanbod waarschuwen de makelaars in de hoofdstad voor een aanhoudende krapte op de woningmarkt.

08 januari '25 ( 9:33)

Platform: huurprijzen schieten omhoog in Rotterdam, Amsterdam blijft koploper

De huurprijzen in Rotterdam zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar hard gestegen. Op jaarbasis lagen de prijzen ruim een vijfde hoger, volgens verhuurplatform HousingAnywhere, waar ook het Nederlandse Kamernet onder valt. Amsterdam blijft de duurste stad in Europa om een huis te huren.

07 januari '25 ( 9:04)

ING: meer nieuwbouwwoningen en herstel bouwproductie verwacht

De aanwas van nieuwbouwwoningen in Nederland trekt dit jaar waarschijnlijk aan, al blijft bijvoorbeeld een tekort aan bouwgrond de woningbouw nog wel in de weg zitten. Dit verwachten economen van ING in een nieuw rapport. De deskundigen denken dat ook de bouwproductie als geheel in 2025 herstel laat zien, na een kortstondige dip vorig jaar.

02 januari '25 (12:50)

Afgelopen jaar minder aardbevingen

Nederland zag het afgelopen jaar 47 aardbevingen. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, bij zeven ging het om een natuurlijke beving. Dit zijn er aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen waren er 62 bevingen. Dat concludeert het KNMI donderdag in een jaaroverzicht van de aardbevingen.

02 januari '25 (11:30)

Subsidie verduurzamen huis of bedrijf kan pas later door storing

Mensen kunnen donderdagochtend nog geen subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis of bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat het pas rond 12.00 uur mogelijk is om de regeling, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), weer aan te vragen. Dat kan in de ochtend nog niet door een technisch probleem met het aanvraagsysteem, meldt een woordvoerster.

30 december '24 (11:00)

Starters hebben meer kans op woningmarkt Amsterdam voor sociale huur

Starters op de woningmarkt hebben in de regio groot Amsterdam meer kans om een sociale huurwoning te krijgen na de invoering van een nieuw puntensysteem. Dat melden de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de gemeenten op basis van de jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 die woensdag is gepubliceerd.