Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tekort aan vakkrachten bouw: tijd voor een andere zienswijze?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Een tekort aan vakmensen en aannemers: het is gemeengoed geworden in de bouw. Evenals in andere sectoren overigens. Het is gegeven waar bouwbedrijven en gemeenten mee hebben te maken. Is er een uitweg, en hoe kunnen bedrijven het tij keren? De vraag vanuit de markt blijft namelijk maar toenemen, en dus zullen bedrijven in de komende jaren alle zeilen bij moeten zetten.  

Tekorten in de bouw wegwerken

Het doel komt dichterbij, de oplossing niet: in 2030 moeten er in totaal 1 miljoen huizen bij zijn gebouwd. Het ontbreekt de bouwsector echter aan ‘handjes’. De nood is inmiddels zo hoog, dat de kans groot is dat de deadline van 2030 niet gehaald gaat worden. Wel wordt er gewerkt aan oplossingen, waarmee op korte én lange termijn personeelstekorten worden opgelost. Zo worden projecten opgezet waarmee studenten op een praktijkgerichte manier worden voorbereid op de werkvloer. Een voorbeeld zijn levensechte bouwplaatsen, waar men zich in de praktijk kan oriënteren op een toekomstige baan in de bouw.

Bedrijven kunnen hier slim op inspelen, door deze praktijkgerichte werkplekken actief te ondersteunen. Betrokkenheid tonen bij projecten die de bouw in een positief licht plaatsen. En, het is een interessant podium om talent te ontdekken. Hoe kunnen bedrijven hiervan profiteren?

Kansen bieden in de bouw

Om de afstand tussen scholen en bouwbedrijven kleiner te maken, is de praktijk de plek waar studenten kunnen excelleren. Bedrijven kunnen hier van dichtbij meekijken, talenten ontdekken en kansen bieden waar die zich voordoen. Studenten die hun kennis, expertise en kwaliteiten op de werkvloer laten zien, kunnen door het bedrijf bijvoorbeeld een leerwerktraject aangeboden krijgen. Binnen een dergelijk traject ontvangen starters in de bouw actieve begeleiding in de periode van een aantal maanden, waarna het bedrijf kan besluiten om al dan niet verder te gaan. Het vraagt niet om een uitgebreide sollicitatieperiode, en levert direct handen op de werkvloer op.

Goede intenties, maar geen ruimte voor begeleiding

Als ondernemer in de bouw is het een vervelende paradox; je hebt wel de intentie om nieuw personeel aan te nemen, maar het loopt spaak bij het aanbieden van begeleiding op de werkvloer. Je zit namelijk al met personele problemen, en kunt absoluut geen handen missen. Het volgende project staat alweer voor de deur, en dus laat je de kans op een nieuwe werknemer schieten. Onnodig, zeker wanneer je weet dat er alternatieven zijn om tóch de gewenste ondersteuning te bieden aan bouwtalent dat zich aandient.

Dit is mogelijk dankzij de loonkostensubsidie. Een jobcoach kan op afstand zorgen voor de gewenste begeleiding. Bijvoorbeeld wanneer de student vragen heeft over procedures in de bouw of technische vraagstukken. Die actieve begeleiding (op afstand) zorgt ervoor dat de werknemer gemotiveerd aan het werk gaat, en dat verkleint de kans op uitval.

Aan de slag in de bouw

Een gezamenlijke aanpak kan de personeelstekorten in de bouw in de komende jaren oplossen. Handen op de werkvloer, door slimme oplossingen voor bedrijven. De risico’s worden daarmee beperkt, waardoor bedrijven daadwerkelijk de ruimte krijgen om te investeren in hun personeelsbestand. Met die nieuwe zienswijze kunnen we deadline voor 2030 misschien wél halen: 1 miljoen nieuwe woningen in Nederland. 

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.