Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werken in de bouw: hier heb je de grootste baankans en wat betekent dit voor bedrijven?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Wil je werken in de bouw, maar ben je jezelf nog aan het oriënteren? Nadat je bent afgestudeerd, wil je natuurlijk direct aan de slag. In welke beroepsgroepen heb je de grootste baankans? Positief nieuws! Binnen de bouw bestaan er nogal wat beroepsgroepen, en in vrijwel elk van deze groepen staat men te springen om nieuw personeel. Twijfel je dus nog? Ontdek in welke beroepsgroep jij de meeste kans maakt om met een diploma op zak aan de slag te gaan. 

Werkvoorbereiders in de bouw

Een werkvoorbereider zorgt ervoor dat voorafgaand aan een project alles in orde is gemaakt, om het project daadwerkelijk op te kunnen starten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plannen van een project, maar ook over het calculeren van de inkopen en het ondersteunen bij werkzaamheden. Eigenlijk is een werkvoorbereider bij elke fase van het project nauw betrokken. Deze functie vereist wel een concrete opleiding, welke vaak wordt aangeboden door partners van de bouw. Dit zijn bedrijven die een praktische en theoretische opleiding aanbieden, welke direct inspeelt op de situatie van de werkvloer.

Bedrijven in de bouw kunnen hiervan profiteren. Zij kunnen studenten het leerwerktraject aanbieden als afsluiting van de opleiding. Dat maakt de stap voor studenten richting de werkvloer klein en aantrekkelijk.

Oppermannen en hulparbeiders

Een opperman ondersteunt de metselaar of stratenmaker in de vorm van de aanvoer van materialen en hulpmiddelen. Deze ondersteunende rol wordt nogal eens onderschat, en dat is onterecht. Het is een onmisbare schakel binnen de bouw, welke ervoor zorgt voor de continuïteit binnen een project. Wil je werken als opperman, dan kan je bijvoorbeeld een BBL-opleiding of cursus volgen. De baankans is de laatste jaren sterk toegenomen, dus grote kans dat je direct aan de slag kunt.

Twijfel je als bedrijf over het aannemen van een opperman? Een proefplaatsing is ook mogelijk, met de bijbehorende loonkostensubsidie. Daarmee geef je nieuwe werknemers een eerlijke kans om te laten zien wat zij in huis hebben. Past de kandidaat bij jouw bedrijf? Dan kan je overgaan tot een vaste aanstelling.

Metselaar

Ook binnen de beroepsgroep metselaars is een schrijnend tekort aan het ontstaan. De metselaar is van cruciaal belang om snel te kunnen bouwen. En met de grote vraag naar nieuwe woningen heb je als potentiële metselaar niet alleen een hoge baankans, maar ook de baanzekerheid is enorm. In de komende 10 jaar zal de vraag naar metselaars namelijk eerder groter dan kleiner worden. Een metselaar is verantwoordelijk voor het aan elkaar metselen en voegen van stenen, waarmee de buitenste laag van een huis of appartementencomplex opgezet kan worden.

Wil je werken als metselaar? Dan kan je een niveau 2 opleiding tot metselaar volgen, al dan niet gevolgd door een opleiding op niveau 3. Het basissalaris is prima, en dus is metselaar een interessant beroep om je op te oriënteren.

Toch in een andere richting oriënteren? Ontdek alle andere beroepsgroepen waar jij snel aan het werk kunt. Bedrijven kunnen hier met diverse regelingen handig op inspelen, zonder een groot financieel risico te lopen. Daarmee kunnen beide partijen van elkaar profiteren.  

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.