Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeel aannemen in de bouw? Zo beperkt je de risico’s

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Het aannemen van personeel in de bouw is voor veel bedrijven geen vanzelfsprekendheid. Het vereist niet alleen een intensieve sollicitatieprocedure, maar er is ook geen garantie dat de kandidaat daadwerkelijk binnen het bedrijf past. Dat brengt risico’s met zich mee, zowel personeel technisch als financieel. Want hoe makkelijk is het om weer van een werknemer af te komen die niet voldoet aan de wensen van het bedrijf? Ontdek hoe je als werkgever in de bouw de risico’s bij het aannemen van personeel zoveel mogelijk kunt verkleinen. 

Hoe erg het personeelstekort in de bouw?

Het aantal vacatures in de bouw stijgt hard, ook tijdens de coronapandemie. Dat heeft voor een groot deel te maken met de grote vraag naar woningen. De huizenprijzen stijgen al evenzo hard als gevolg van het huizentekort. Reden genoeg voor de overheid om doelen te stellen. In 2030 moeten er 1 miljoen extra huizen gebouwd zijn. Het tekort aan vakbekwaam personeel in de bouw baart echter zorgen. Inmiddels staan al meer dan 20.000 vacatures open; veel meer dan het aantal mensen dat zich op dit moment in de afrondende fase van een opleiding bevindt.

Wat kan de bouw doen?

Bedrijven willen wel investeren in nieuw personeel, maar de mogelijkheden ontbreken simpelweg. Dat heeft niks te maken met onwil, maar met de huidige situatie waar we mee te maken hebben. Een bedrijf dat al op haar maximum capaciteit functioneert, kan niet verder opschalen en al helemaal geen personeel missen voor het begeleiden van nieuwe medewerkers. Om personeel technisch een oplossing te vinden, bestaan diverse regelingen voor bedrijven.

Een voorbeeld daarvan is de loonkostensubsidie. Deze regeling maakt financiële compensatie mogelijk rondom het begeleiden van nieuwe medewerkers op de werkvloer. Het verlies aan productiviteit kan zo (deels) worden opgevangen.

Investeren in zij-instromers?

Het succesvol laten instromen van mensen in de bouw is een volgende stap richting het oplossen van personeelstekorten op korte termijn. De branche zelf ziet naast een tastbare oplossing, echter ook problemen. Want in hoeverre staan zij-instromers direct klaar om werkzaamheden op te pakken? Het is een volgend risico voor bedrijven, waar mee gedeald dient te worden.

Kijken binnen het eigen personeelsbestand

In bepaalde situaties kan het aantrekkelijk zijn om binnen het bestaande personeelsbestand te schuiven met personeel, ook wel bekend als intern opleiden. Het opleidingstraject valt binnen een speciale regeling, namelijk het leerwerktraject. De medewerker wordt dan opgeleid binnen een nieuwe functie, waar mogelijk wel personeel voor beschikbaar is. Dit is interessant wanneer het vinden van geschikt personeel voor een functie binnen het bedrijf al enige tijd spaak loopt.

Alternatieve wegen vinden in de zoektocht naar personeel. Daar kan je als bouwbedrijf in de komende jaren het verschil maken. Tegelijk profiteer je van financiële en personeel technische regelingen, waarmee de risico’s beperkt zijn. Iets voor jouw bedrijf? Ontdek het. 

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.