Personeel bouw aannemen

Het aannemen van personeel in de bouw is voor veel bedrijven geen vanzelfsprekendheid. Het vereist niet alleen een intensieve sollicitatieprocedure, maar er is ook geen garantie dat de kandidaat daadwerkelijk binnen het bedrijf past. Dat brengt risico’s met zich mee, zowel personeel technisch als financieel. Want hoe makkelijk is het om weer van een werknemer af te komen die niet voldoet aan de wensen van het bedrijf? Ontdek hoe je als werkgever in de bouw de risico’s bij het aannemen van personeel zoveel mogelijk kunt verkleinen. 

Hoe erg het personeelstekort in de bouw?

Het aantal vacatures in de bouw stijgt hard, ook tijdens de coronapandemie. Dat heeft voor een groot deel te maken met de grote vraag naar woningen. De huizenprijzen stijgen al evenzo hard als gevolg van het huizentekort. Reden genoeg voor de overheid om doelen te stellen. In 2030 moeten er 1 miljoen extra huizen gebouwd zijn. Het tekort aan vakbekwaam personeel in de bouw baart echter zorgen. Inmiddels staan al meer dan 20.000 vacatures open; veel meer dan het aantal mensen dat zich op dit moment in de afrondende fase van een opleiding bevindt.

Wat kan de bouw doen?

Bedrijven willen wel investeren in nieuw personeel, maar de mogelijkheden ontbreken simpelweg. Dat heeft niks te maken met onwil, maar met de huidige situatie waar we mee te maken hebben. Een bedrijf dat al op haar maximum capaciteit functioneert, kan niet verder opschalen en al helemaal geen personeel missen voor het begeleiden van nieuwe medewerkers. Om personeel technisch een oplossing te vinden, bestaan diverse regelingen voor bedrijven.

Een voorbeeld daarvan is de loonkostensubsidie. Deze regeling maakt financiële compensatie mogelijk rondom het begeleiden van nieuwe medewerkers op de werkvloer. Het verlies aan productiviteit kan zo (deels) worden opgevangen.

Investeren in zij-instromers?

Het succesvol laten instromen van mensen in de bouw is een volgende stap richting het oplossen van personeelstekorten op korte termijn. De branche zelf ziet naast een tastbare oplossing, echter ook problemen. Want in hoeverre staan zij-instromers direct klaar om werkzaamheden op te pakken? Het is een volgend risico voor bedrijven, waar mee gedeald dient te worden.

Kijken binnen het eigen personeelsbestand

In bepaalde situaties kan het aantrekkelijk zijn om binnen het bestaande personeelsbestand te schuiven met personeel, ook wel bekend als intern opleiden. Het opleidingstraject valt binnen een speciale regeling, namelijk het leerwerktraject. De medewerker wordt dan opgeleid binnen een nieuwe functie, waar mogelijk wel personeel voor beschikbaar is. Dit is interessant wanneer het vinden van geschikt personeel voor een functie binnen het bedrijf al enige tijd spaak loopt.

Alternatieve wegen vinden in de zoektocht naar personeel. Daar kan je als bouwbedrijf in de komende jaren het verschil maken. Tegelijk profiteer je van financiële en personeel technische regelingen, waarmee de risico’s beperkt zijn. Iets voor jouw bedrijf? Ontdek het.