Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VVD wil ruim 100 miljoen voor flexwoningen eerder uitgeven

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Om snel meer flexwoningen te kunnen bouwen, wil de VVD de hiervoor gereserveerde 100 miljoen euro jaren eerder uitgeven. Volgens de liberalen kunnen in deze tijdelijke woningen statushouders worden gehuisvest, evenals studenten en arbeidsmigranten. Dat zal de grote druk op de woningmarkt en in de asielopvang snel iets kunnen verlichten, denkt VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis.

Volgens hem staan deze flexwoningen al klaar in de fabriek en hoeven ze alleen nog te worden neergezet. Ze kunnen vijftien jaar worden geplaatst onder vrijere bestemmingsregels. De komende tien jaar is hiervoor 10 miljoen euro per jaar uitgetrokken. Maar de grootste regeringspartij wil daarvan in 2022 en 2023 al twee keer 40 miljoen euro besteden aan de flexwoningen. Nog eens 25 miljoen euro is dan bestemd voor ondersteuning van gemeenten.

Amendement 

Koerhuis heeft daarvoor maandag een amendement ingediend tijdens een debat over de begroting van wonen en ruimte. Met het geld kunnen er volgens hem zeker 10.000 flexwoningen bij komen. De afgelopen jaren zijn er al experimenten gehouden met flexwoningen en zijn er ongeveer 7000 geplaatst.

Door het grote tekort aan woningen lukt het niet om asielzoekers die in Nederland mogen blijven, tijdig aan een huurwoning te helpen. Op dit moment verblijven zeker 11.000 statushouders in asielzoekerscentra, terwijl ze eigenlijk moeten doorstromen naar een huis in gemeenten. Door de toegenomen stroom asielzoekers de afgelopen maanden, zijn de opvangcentra vol en is er noodopvang georganiseerd op verschillende locaties.

Pieter Omzigt 

Onder meer eenpitter Pieter Omtzigt vindt het voorstel van de VVD wegvallen tegen de miljarden euro's die er in de woningmarkt rondgaan. Hij verwijt de VVD dat er de afgelopen tien jaar veel te weinig is gebeurd aan woningbouw. Hij hekelde dat de VVD met zo'n klein voorstel komt terwijl er in zijn ogen grote aanvullende beleidsvoorstellen nodig zijn.

PVV en GroenLinks hebben eveneens kritiek. GroenLinks heeft liever dat er echte woningen worden gebouwd en is bang dat er minder bouwlocaties overblijven als wordt gekozen voor flexwoningen.

De koepel van woningcorporaties Aedes meldde eerder dit jaar ook al dat het lastig is voor corporaties en gemeenten om geschikte plekken te vinden voor deze mobiele woningen.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).