Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oppositie laakt uitblijven goede bouwplannen van coalitiepartijen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De oppositie verwijt de huidige coalitiepartijen amper plannen te hebben om de wooncrisis gedegen aan te kunnen pakken. Van links tot rechts vinden oppositiepartijen dat ze zich verschuilen achter het formatieproces om nu niet echt in te grijpen, blijkt tijdens het debat over de woonbegroting van demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). VVD, D66, CDA en CU onderhandelen al wekenlang over een nieuw regeringsakkoord.

Een groot deel van de Kamer vindt dat de afgelopen jaren te weinig woningen zijn gebouwd. Mensen betalen ook steeds meer voor een koop- of een huurwoning, onder meer vanwege een tekort van ongeveer 300.000 huizen. De komende tien jaren moeten er een miljoen woningen bij komen, waarvoor ook geld is gereserveerd. Volgens de oppositie zijn daar betere plannen voor nodig.

Verhuurderheffing

Vooral de verhuurderheffing blijft gevoelig. Vrijwel de hele Kamer wil af van deze belasting voor verhuurders van sociale woningen, omdat woningcorporaties te weinig geld overhouden om nieuwe woningen te bouwen. Onlangs is besloten dat de heffing deels wordt verlaagd maar dat wel bouwafspraken moeten worden gemaakt. Dat is niet genoeg, vindt de oppositie. De heffing, die het Rijk sinds de invoering al ongeveer 12 miljard euro heeft opgeleverd, moet wat hen betreft helemaal van tafel.

Huisjesmelkersboete

Aan extreme huren moet snel paal en perk worden gesteld, onder meer via een 'huisjesmelkersboete', vindt de PvdA. Ook tijdelijke huurcontracten zijn nadelig voor huurders. Beleggers, onder meer uit het buitenland, drijven de prijzen soms extreem op, stelt de SP. "Huisvesting is een grondrecht een geen handelswaar", stelt SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Volgens haar laat belegger Blackstone in Amsterdam honderden woningen leegstaan; landelijk zijn dat er volgens haar 30.000. Gemeenten kunnen hier te weinig tegen optreden, stelt ze. De SP'er wil dat onteigening wettelijk mogelijk wordt gemaakt.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.