Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vergrijzing schuldig aan personeelstekort bouw, of juist een kans?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Net als veel andere sectoren, is ook de bouw aan het ‘vergrijzen’. Dat hoeft op zichzelf echter geen negatieve ontwikkeling te zijn. Oudere werknemers brengen ervaring en know-how met zich mee. Iets dat binnen het bedrijfsleven van onschatbare waarde is. Zij kunnen fungeren als de mentoren van een nieuwe generatie in de bouw. Op welke manier kunnen bouwbedrijven juist gebruikmaken van ouderen in de zoektocht naar nieuw personeel? 

Vergrijzing in de bouw: gebruik het als kans!

Dat een sector over relatief oud personeel beschikt, dat werd lange tijd gezien als een bedreiging. In de praktijk kan dit alsnog het geval zijn. Echter is dat voor een groot deel afhankelijk van de groep jongeren die alweer klaar staat om het gat in te vullen. En de interesse in de bouw neemt steeds verder toe. In diverse beroepsgroepen gelieerd aan de bouw is veel geld te verdienen, en die steeds betere waardering wordt opgepikt door zowel studenten als zij-instromers. De bouw is dan ook een reuze interessante branche om in te werken, zeker met de ontwikkelingen die gepland staan voor de komende jaren. Welke rol spelen oudere medewerkers binnen jouw bedrijf daarin?

Mentor voor jongeren en zij-instromers

Binnen een bedrijf zijn de oudere werknemers waardevol. Zij beschikken over technische en praktische kennis, en kunnen zodoende jongeren of zij-instromers begeleiden op de werkvloer. De groei in het zij-instromers die kiezen voor de bouw is hoopgevend. Deze groep verdient de optimale begeleiding richting een volwaardige functie. Enthousiaste zij-instromers begeleiden kost je als bedrijf echter personeel én geld, waardoor het voor bedrijven lastig kan zijn om nieuw personeel aan te nemen. Die drempel wordt weggenomen dankzij het leerwerktraject.

Binnen een dergelijk traject loopt de werknemer het grootste deel van de week mee op de werkvloer, waarbij een oudere werknemer als mentor kan fungeren. Zij kunnen een zij-instromer intensief begeleiden op de werkvloer. De werknemer kan zich daarbij op laagdrempelige wijze ontwikkelen, terwijl het bedrijf kan inschatten of de zij-instromer binnen de bedrijfscultuur past. 

Loonkostensubsidie als financieel alternatief

Begeleiding op de werkvloer, het vereist een zekere investering voor bedrijven. De kosten voor intensieve begeleiding op de werkvloer zo laag mogelijk houden? Dan kan loonkostensubsidie de kosten voor begeleiding of scholing laag houden, waarmee de financiële risico’s beperkt blijven. Het stimuleert de doorstroming van personeel binnen de bouw, hetgeen nodig is om de huidige personeelstekorten adequaat op te vangen. En waar financiële armslag mogelijk ontbreekt, is het voor bedrijven prettig om gebruik te kunnen maken van financiële regelingen.

Andermaal kan de begeleiding van nieuwe werknemers binnen het bedrijf worden uitbesteed aan de meest ervaren werknemers van je bedrijf: oudere medewerkers met de meeste ervaring.

Ouderen in de bouw: geen bedreiging, maar een kans

Een herwaardering van oudere werknemers binnen de organisatie is nodig om in de komende jaren de juiste begeleiding te kunnen bieden. Met de ondersteuning van financiële regelingen is het voor bedrijven interessanter om te investeren in nieuw personeel. Zo ontstaat de juiste wisselwerking tussen ervaren personeel, starters en zij-instromers binnen de bouw.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).