Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woonprotest in Utrecht zondag rustig verlopen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Honderden mensen waren zondagmiddag aanwezig bij een woonprotest in Utrecht. De actie met sprekers op het Jaarbeursplein verliep rustig volgens de gemeente. Naderhand werd er een protestmars door de stad gelopen naar Park Lepelenburg. Daarnaast onthulde een onafhankelijke krakersbeweging de kraak van een pand dichtbij het station.

Naast verschillende sprekers waren veel jongeren en leden van politieke partijen aanwezig. De demonstratie was een "landelijk protest voor woonzekerheid voor iedereen", omschreef de organisatie namens 25 initiatiefnemers de inzet. Sprekers wezen erop dat mensen in Utrecht tot wel elf jaar op een wachtlijst staan, voor ze in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Voor een kwart van de huurders zou de huur bovendien onbetaalbaar zijn. De hoge huren en tijdelijke contracten zouden daarnaast ruim baan bieden aan huisjesmelkers. Verder werd discriminatie op basis van onder meer achternaam, huidskleur of beperking besproken. Daardoor hebben deze mensen, naast de groeiende groep uit de "witte middenklasse", geen (geschikt) dak boven hun hoofd.

De aanwezigen hadden borden bij zich met teksten erop als "10 jaar Rutte, verdubbeling aantal daklozen", "In gelul kan je niet wonen" en "Al werk ik 80 uur per week, nog steeds krijg ik geen hypotheek". "Wonen is een mensenrecht" was een breed gedragen standpunt. De organisatie van het protest riep op de coronamaatregelen in acht te nemen, zoals de anderhalve meter afstand bewaren. Veel mensen droegen mondkapjes.

Kraakpand

Terwijl een deel van de demonstranten de mars naar het park liep, werd door een onafhankelijke kraakbeweging de kraak van een pand aan de Croeselaan onthuld. Die bestaat uit twee woningen die de beweging sinds vrijdagavond bezet. Tientallen mensen verzamelden zich zondag voor het pand. Onduidelijk is nog of en hoe lang de krakers er kunnen blijven.

De gemeente Utrecht liet weten dat het woonprotest over het algemeen in goede orde is verlopen. Wel ontstond er volgens een woordvoerder onrust bij het gekraakte pand. Een aantal actievoerders zocht kort de confrontatie met de politie toen die probeerde te voorkomen dat ook naastgelegen panden werden gekraakt. Na korte tijd is de rust hersteld, liet de gemeente weten. Het Openbaar Ministerie zal de kraak van het pand "op gebruikelijke wijze" afhandelen.

Het woonprotest in Utrecht volgde op eerdere protesten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en wordt op nog meer plekken verwacht. Een nieuw protest is aangekondigd voor zondag 28 november op de Vismarkt in Groningen.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.