Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met technologisch platform de 'wachttijd' uit de woningmarkt halen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Dit jaar zijn in 10 maanden bijna 190.000 woningen verkocht (bron: CBS). Dat lijkt veel maar het is 27 procent lager dan in 2020. Hoe komt dat? Er zit teveel 'wachttijd' zit in de woningmarkt. De honderdduizenden woningzoekers strijden iedere dag om het kleine plukje aanbod van zo'n 20.000 woningen. Nog knap dat de markt er die 190.000 transacties uit weet te slepen. Dit meldt ANP Expert Support. 

Maar de marktwerking is op dit moment een lineair proces waarbij woningzoekers eerst kopen en dan pas verkopen. Het gevolg is dat zoekers iedere dag uren aan het zoeken zijn, achteraan in de rij aansluiten en als ze de kans krijgen kunnen (over)bieden. Een proces dat enorm inefficient is en waarbij iedereen op elkaar zit te wachten.

Latente aanbod

Van die 190.000 verkochte woningen is een groot deel doorstromer. Oftewel, iemand in een koopwoning die graag naar een volgende koopwoning wil. Laten we zeggen dat dit de helft is. De rest zijn starters en zij-instromers (zoals expats en ex-huurders). Dan kom je uit op zo'n 95.000 woningzoekers die eigenlijk allemaal ook een eigen woning in de aanbieding hebben maar dat alleen niet kenbaar maken. En daar zit het probleem. Als dat latente aanbod zichtbaar zou kunnen worden gemaakt, heb je er in één klap 95.000 woningen op de markt bij! Dat zijn er vijf keer zoveel als wat nu op Funda staat.

Dan weet je zeker dat er weer meer doorstroming in de markt komt en de wachttijd uit de markt wordt gehaald. Het gevolg is dat die 190.000 woningen niet in 10 maanden maar misschien wel 6 tot 8 maanden verkocht worden. Het gevolg is dat je op jaarbasis weer een gezonde doorstroming krijgt.

Woningen bouwen als oplossing 

Alle marktpartijen zoals de NVM en - hoe kan het ook anders - Bouwend Nederland zien de oplossing voor de woningmarkt in bouwen, bouwen en bouwen. En de politiek volgt die route. Prima om extra woningen te bouwen. Dat is zeker nodig maar we weten dat dit nog vele jaren gaat duren terwijl het probleem nu opgelost moet worden.

Technologisch platform 

Maak het latente aanbod zichtbaar met behulp van technologie. Dan kun je nu al de oplossing bieden. De bestaande woningvoorraad is goed voor een gezonde doorstroming. Niet het aantal woningen is het probleem, maar het bijna slaafse gedrag van de woningzoeker is het probleem. We moeten niet berusten in deze situatie maar naar oplossingen zoeken om met behulp van een technologisch platform de wachttijd uit de markt halen. 

Door: Nationale Bouwgids 

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.