Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Celstraffen geëist tegen twee ex-medewerkers Vestia vanwege corruptie

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag celstraffen tot vier jaar geëist tegen twee oud-medewerkers van Vestia. De zaak bij de rechtbank in Den Haag draait om corruptie, oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte bij de woningcorporatie in Rotterdam.

De twee hoofdverdachten waren bij Vestia in dienst als vastgoedbeheerder en als medewerker sociaal beheer. Tegen hen eiste de officier van justitie op de negende zittingsdag vier jaar en drie jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk. Ze worden verdacht van het aannemen van steekpenningen. Die zouden ze jarenlang hebben ontvangen van schoonmaak- en onderhoudsbedrijven uit de regio Rotterdam in ruil voor klussen. In totaal is de woningcorporatie voor ongeveer 2,5 miljoen euro benadeeld door deze malafide praktijken en dat treft ook de sociale huurders, stelt justitie.

Corruptie

"De verdachten hebben op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van hun positie", aldus de officier van justitie. "Deze zaak maakt bovendien duidelijk dat corruptie helemaal niet, zoals vaak wordt gedacht, alleen ver over de landsgrenzen plaatsvindt of in bepaalde criminele milieus. Het vindt ook op grote schaal plaats bij op het oog hele gewone normale bedrijven hier in Nederland."

Offertes verhoogd

Uit onderzoek is gebleken dat offertes van onderaannemers opgehoogd zijn zonder dat die zelf daarvan op de hoogte waren. Een offerte van ruim 39.000 euro werd opgehoogd naar ruim 123.000 euro. Het verschil deelden de verdachten met elkaar, stelt justitie. Ook werd gefactureerd voor werkzaamheden die in het geheel niet werden uitgevoerd. De FIOD berekende dat Vestia alleen al voor het reinigen van de dakgoten 320.000 euro te veel heeft betaald aan een van de onderaannemers.

Geldboetes, taakstraffen en onvoorwaardelijke gevangenisstraffen

In de zaak staan veertien leveranciers van diensten of goederen en zestien personen terecht voor het omkopen van de twee voormalige Vestia-medewerkers. Tegen de bedrijven eiste het OM geldboetes. Tegen de overige verdachten zijn straffen geëist variërend van taakstraffen tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.

De rechtbank doet uitspraak op 24 december.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.