Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Is het financieel aantrekkelijk om personeel in de bouw aan te nemen?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Waar aan het begin van de coronacrisis het aantal vacatures in de bouw licht afnam, daar zien we de laatste maanden weer een flinke groei. Dit is uiteraard het gevolg van het, al dan niet tijdelijke, aantal maatregelen met betrekking tot COVID-19. We hebben anderzijds te maken met een krappe arbeidsmarkt, hetgeen voor bedrijven betekent dat zij moeilijk aan personeel kunnen komen. Het verleden leert echter dat de markt meebeweegt met een nieuwe situatie, en dus zal ook in de bouw het aantal werkenden weer gaan groeien. Hoe kunnen bedrijven hier al op voorsorteren?

Zij-instromers in de bouw als oplossing?

Hoewel de technische opleidingen langzaam weer een opwaardering krijgen, en dus drukker worden bezet door studenten, zal men ook vanuit andere lagen van de samenleving richting de bouw moeten bewegen. Dit alleen al met het oog op de doelstelling van 1 miljoen nieuwe woningen in 2030. Kunnen zij-instromers soelaas bieden? Waar andere sectoren mogelijk minder interessant zijn, zeker in deze periode, kan de bouw juist floreren. Denk aan de horeca, waar het aantal banen op momenten erg laag ligt.

Wil je als bouwbedrijf een zij-instromer mee laten draaien? Dan vraagt dit om degelijke opleiding, waardoor de stap vanuit het bedrijfsleven richting de bouw verkleint wordt. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor het leerwerktraject, waardoor 50 plussers of enthousiaste jongeren de stap richting de bouw kunnen wagen. Op een leerwerktraject zijn subsidies en andere regelingen van toepassing, welke het aantrekkelijk maken om hiervoor te kiezen.

Personeel actief begeleiden

Bedrijven in de bouw draaien momenteel al overuren, en kunnen zodoende alle handjes op de werkvloer gebruiken. Zo kan het voorkomen dat bedrijven geen fysieke of financiële ruimte hebben voor de begeleiding van nieuw personeel. Zonde, want dat voorkomt dat bedrijven een volgende stap kunnen maken. Vanuit de Overheid worden dan ook diverse regelingen aangeboden, welke het in ieder geval financieel aantrekkelijk maken om nieuw personeel aan te nemen. Bedrijven die zich zorgen maken over de financiële gevolgen, kunnen een beroep doen op loonkostensubsidie.

De begeleiding van personeel wordt binnen dit voorbeeld overgenomen door een jobcoach. Hij of zij zal de kandidaat optimaal ondersteunen. Dit gebeurt hoofdzakelijk op afstand, maar kan wel resulteren in een gunstige situatie voor de werkzoekende. Zo kunnen beide partijen profiteren van aantrekkelijke voorwaarden.

Financiële risico’s beperken

Het aannemen van personeel moet financieel aantrekkelijk zijn. Dit stimuleert namelijk de doorstroming binnen de bouw, en lost korte en langlopende problemen rondom het personeelstekort op. Zijn het structurele oplossingen? Dat moet in de toekomst gaan blijken. Desondanks is het wenselijk om als bedrijf een beroep te kunnen doen op regelingen die het makkelijker maken om personeel aan te trekken. Die aanzuigende werking zal over de volle breedte van de sector voelbaar zijn.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.