Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stedin wordt netbeheerder voor gas en elektra in Zeeland

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op 1 januari 2022 verdwijnt de naam Enduris en heet de Zeeuwse netbeheerder voor gas en elektriciteit Stedin. Stedin Groep nam in 2017 netbeheerder Enduris en de energienetwerkactiviteiten van DNWG over van energiebedrijf PZEM. Vanaf dat moment werken Stedin Groep, Enduris en DNWG intensief samen aan de energietransitie in Zeeland. De samenwerking is nu zo ver dat Enduris de naam Stedin aanneemt. Dit meldt Stedin. 

Netbeheerder Stedin is vanaf 1 januari 2022 actief als netbeheerder in Zeeland. Dagelijks werkt Stedin in het kader van de energietransitie aan het vernieuwen en digitaliseren van onze netten. Stedin investeert dit jaar in haar verzorgingsgebied zo’n 650 miljoen euro. In Zeeland wordt veel duurzame energie opgewekt. In de Regionale Energiestrategie Zeeland wordt onder meer ingezet op een volledig duurzame energieopwekking in 2030 en energiebesparing in de gebouwde omgeving.

Behoud werkgelegenheid

Eén van de belangrijke uitgangspunten bij de overname in 2017 was het behoud van werkgelegenheid in Zeeland. Alle medewerkers hebben een passende functie gekregen. Stedin Groep verwelkomt meer dan 600 nieuwe collega’s. Werkgelegenheid is ook een belangrijke reden geweest voor de oprichting van Stichting Zeeuwse Publieke Belangen (SZPB). Deze stichting werd na de overname opgericht door Stedin Groep, Provincie Zeeland en Vereniging van Zeeuwse Gemeenten om de ontwikkeling van de energietransitie, werkgelegenheid en energievoorziening in Zeeland te stimuleren. De stichting blijft actief voor Zeeuwse klimaatprojecten. Met een volledig gerenoveerd kantoor in Goes houdt Stedin Groep de belangrijke regiofunctie. Daarmee blijft ook de Zeeuwse cultuur van het bedrijf behouden.

Financieel voordeel

Financieel moet de samenvoeging een voordeel opleveren van ruim 100 miljoen euro over een periode van 8 tot 10 jaar. Dit geld investeert Stedin Groep in de energietransitie en in het betaalbaar houden van het energiesysteem. Dit voordeel behaalt Stedin Groep onder meer door de operationele kosten te verlagen. Bijvoorbeeld door samen te werken met partijen die ook werkzaam zijn in de ondergrond. In Zeeland werken Stedin Groep en waterbedrijf Evides gezamenlijk aan het toekomstbestendig maken van de elektriciteits-, gas- en drinkwaterleidingnetwerken. Alle inkoopprocessen en aanbestedingen pakken we gezamenlijk op en we maken optimaal gebruik van fiscale en financiële regelingen op groepsniveau.

Door: Nationale Bouwgids
Afbeelding: Stedin

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).