Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Handen uit de mouwen: dit kunnen werkgevers doen om personeel te werven

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De bouw is de laatste maanden weer bezig met een opmars. Niet alleen het aantal bouwprojecten loopt op, ook willen steeds meer mensen in de bouw werken. Elektromonteurs, metselaars, loodgieters, maar ook aannemers en projectleiders. Desondanks blijft de vraag naar nieuw personeel onverminderd hoog, te meer omdat er simpelweg ‘gebouwd moet worden’. De bouwsector heeft zich ten doel gesteld om in 2030 1 miljoen nieuwe huizen te bouwen. Een optimistisch doel, dat alleen gehaald kan worden wanneer bedrijven voldoende personeel kunnen werven. Waar moet een bouwbedrijf kijken in de zoektocht naar nieuw personeel?

Kansen bieden aan nieuw personeel

Enthousiaste jongeren, vluchtelingen of 50 plussers. Het zijn groepen die een kans verdienen in de bouw. Bedrijven moeten evenwel een afweging maken; in hoeverre zijn zij in staat om onervaren vakkrachten te laten instromen, zeker nu het al zo druk is? Ook talentvolle mensen met een gedeeltelijke arbeidsbeperking kunnen nog altijd van waarde zijn. Echter, wanneer men eenmaal iemand in dienst heeft genomen, dan is het vaak lastig om hier weer van af te komen op momenten dat het rustiger is. Dankzij loonkostensubsidie blijven de (financiële) risico’s beperkt.

Het Werkgeversservicepunt Fryslân Werkt! helpt bedrijven bij het werven van nieuw personeel. Zij nemen de wervingsprocedure over van bedrijven, en selecteren geschikte vakkrachten die direct kunnen instromen binnen het bedrijf. Beschikken deze mensen nog niet over de expertise die gevraagd wordt door het bedrijf, dan kunnen zij binnen de regelingen van de loonkostensubsidie gebruikmaken van actieve begeleiding door een jobcoach.

Kiezen voor zij-instromers

Een andere optie zijn de zij-instromers. Dit zijn de mensen die vanuit een andere sector de overstap maken naar de bouw. Wat veel mensen bijvoorbeeld onderschatten, is wat men in de bouw kan verdienen. En hoe meer dat onder de aandacht komt, hoe aantrekkelijker de stap is om als zij-instromer te kiezen voor de bouw. Hoe weet je als bedrijf of je beschikt over een geschikte kandidaat voor de openstaande vacature?

Het leerwerktraject biedt uitkomst. Omdat je van te voren niet altijd kunt inschatten of iemand geschikt is, kan je als bedrijf een leerwerktraject aanbieden. Dat biedt veel voordelen voor zowel werkgever als werknemer. De werkgever heeft een vacature snel vervuld, terwijl de werknemer de ruimte krijgt om te werken én leren bij één baas. De band tussen werknemer en werkgever zal hierdoor eveneens een impuls krijgen, waardoor de werknemer na afloop van het leerwerktraject sneller geneigd is om bij de werkgever aan te blijven. Een duurzame investering in de toekomst van je bedrijf, dus.

Aandacht voor de bouw

Met de huidige krapte op de woningmarkt in het achterhoofd, is het belangrijk om ook in de komende jaren aandacht te geven aan de bouw. Dat wil zeggen: meer mensen enthousiasmeren om aan de slag te gaan in deze sector. En daar is vaak maar één ding voor nodig: de drempels weghalen. Het aantrekkelijk maken om in de bouw aan het werk te gaan, en de stap zo klein mogelijk houden. Werkgevers bekleden hierin zelf een rol, door gebruik te maken van regelingen die het arbeidsproces versnellen en de kansen voor nieuwe mensen in de bouw vergroten.

08 juli '25 ( 8:34)

ING verwacht licht herstel bouwproductie na krimp in 2024

De bouwproductie groeit weer na een stevige krimp begin 2024, meldt ING Research. Volgens de economen van de bank is het herstel echter "broos". Dat komt volgens hen doordat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen daalt en investeringen in bedrijfsgebouwen achterblijven. Ook structurele knelpunten zoals netcongestie en een tekort aan bouwgrond remmen de groei.

07 juli '25 (16:15)

Advies: eenvoudiger huurbeleid, minder voordeel koophuis

Het huurbeleid moet een stuk eenvoudiger en de overheid moet minder belastingvoordelen geven aan huizeneigenaren. Dat staat in een breed onderzoek door ambtenaren naar de huursector. Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft dit zogeheten Interdepartementale Beleidsonderzoek met adviezen over het huurbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

07 juli '25 ( 8:55)

Kamer keurt woningwet goed: statushouders verliest voorrangspositie

De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.

01 juli '25 (16:40)

Landelijke staking interieurbouwers en meubelmakers van de baan

De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.