Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Afspraken ACM en Energie-Nederland over dynamische contracten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en branchevereniging voor energiebedrijven Energie-Nederland hebben aanvullende afspraken gemaakt over de regels en voorwaarden die gelden bij dynamische energiecontracten. Daardoor wordt het voor consumenten duidelijker wat de risico's en voordelen zijn van het niet vastzetten van de prijzen van stroom en gas voor een langere periode.

Energiebedrijven hebben zich al te houden aan de Gedragscode Consument en Energieleverancier van Energie Nederland. Daarin staan alle regels waar energieleveranciers en tussenpartijen zich aan moeten houden bij de verkoop van energiecontracten. De aanvullende afspraken zijn er vooral op gericht om de werkwijze van die contracten beter inzichtelijk te maken.

Bij energiecontracten met dynamische prijzen zijn de tarieven voor elektriciteit en gas direct gekoppeld aan de prijzen op de zogeheten spotmarkten. Dit betekent dat de prijzen een dag van tevoren bekend zijn. De prijs voor elektriciteit kan van uur tot uur verschillen, de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. Het verbruik wordt achteraf in rekening gebracht. Zo zal bij dynamische contracten de rekening in de winter hoger zijn dan in de zomer. Consumenten moeten ook goed nagaan of ze de rekeningen kunnen blijven betalen op het moment dat de tarieven omhooggaan.

Dynamische prijzen

Energieleveranciers die vaste prijzen hanteren met contracten van bijvoorbeeld een, drie of vijf jaar rekenen bovenop de inkoopprijs ook risico-opslagen. Die zorgen ervoor dat zij het contract ook na kunnen komen als de energieprijzen stijgen. Bij dynamische contracten lopen energieleveranciers minder risico.

In de aanvullende verklaring bij de gedragscode heeft Energie-Nederland vastgelegd dat leveranciers die een contract met dynamische prijzen aanbieden een keer per maand volgens een vaste methode een verwachte inkoopprijs voor de komende twaalf maanden berekenen, verduidelijkt de ACM. Leveranciers gebruiken deze verwachte inkoopprijs bij het opstellen van een aanbod op maat. Dit maakt het voor consumenten makkelijker om de contracten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken afgezet tegen het eigen energieverbruik.

Energie-Nederland stelt dat het onderschrijven van de gedragscode vrijwillig maar niet vrijblijvend is. Bij de ondertekenaars van de gedragscode zitten vrijwel alle grote energieaanbieders. De aanvullende verklaring is volgens de branchevereniging met name ondertekend door partijen die dynamische contracten als hoofdmoot aanbieden.

Door: ANP

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.