Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Een slim huis zorgt voor een volledige controle over je eigen huis. Daarnaast is de inzet van smart tech voorzieningen een investering die kostenbesparend werkt. Reden genoeg om je hier eens goed in te verdiepen. Laat je daarom gerust inspireren door deze blog waarin we 5 redenen met je delen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.   

Toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis

Een slim huis waarin je de beschikking hebt over een grote diversiteit aan technologische snufjes en slimme apparaten. In het verleden leek dit nog science fiction, tegenwoordig is dit niet meer dan normaal. Er is dan ook duidelijk sprake van een toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis. Diverse onderzoeken wijzen uit dat maar liefst driekwart van de Nederlanders tegenwoordig gebruik maken van een of meer slimme apparaten. Hiermee loopt Nederland voorop in Europa. 

Wat zijn smart tech voorzieningen?

Smart tech voorzieningen zijn apparaten die je kunt aansluiten op internet. Deze apparaten kun je niet alleen op afstand (met behulp van een smartphone, tablet of laptop) bedienen maar dit soort voorzieningen denken ook met je mee. Dit soort voorzieningen vallen onder de domotica opties. Het woord “domotica” is een Latijns woord die je het beste kunt vertalen als met de term “huisautomatisering”. Domotica is dus een verzamelterm voor smart tech voorzieningen zoals een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter of een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat die met internet zijn verbonden. Daarnaast vallen ook slimme rookmelders, beveiligingscamera’s of andere slimme veiligheidssystemen en huishoudelijke apparaten zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat onder de domotica categorie. Al deze apparaten bij elkaar worden dit ook wel het ‘Internet of Things’ genoemd. 

Hoe slimme apparaten met je meedenken

De hierboven genoemde apparaten versturen en ontvangen online gegevens en denken op basis hiervan met je mee. Om een praktisch voorbeeld te geven: als jij bij het raam opent zal de verwarming automatisch worden gezet. De onderscheidende waarde van domotica ligt immers in integratie waaruit de mogelijkheid van coördinatie ontstaat. Het is een actie → reactie systeem. Dit huisautomatiseringssysteem werkt op basis van sensoren en controllers. Daarnaast zijn dit soort systemen in staat om patronen te ontdekken in het gebruik van dit soort apparaten en zullen hierop acteren. Je kunt de systemen afzonderlijk bedienen én op elkaar af laten stemmen. Uiteraard bieden deze slimme toepassingen je veel praktische voordelen. Daarom delen we hieronder 5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.

5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis 

  1. Meer huiselijk comfort. Door smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis zorg je voor veel meer comfort in huis. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van sensoren om je verlichting automatisch aan en uit te laten gaan. Daarnaast kan de verwarming automatisch geactiveerd worden wanneer deze een bepaalde temperatuur meet. 
  2. Besparing op je energierekening. Een van de belangrijkste redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis heeft betrekking op de kostenbesparing die je hiermee doet. Een slimme thermostaat zorgt al voor een enorme besparing! Wat dacht je van de mogelijkheid om de verwarming en iedere gewenst apparaat automatisch uit te laten zetten als niemand thuis is? Met geofencing is dit mogelijk. 
  3. Zorgen voor meer veiligheid in een woning. Je kunt gebruik maken van diverse smart home toepassingen om veiligheidsvoordelen in huis te halen. Hierbij kun je denken aan een slimme inbraakpreventie en het alarmeren bij rookdetectie of beweging. daarnaast is de slimme deurbel een bekend voorbeeld.
  4. Efficiëntie en woongenot. Smart tech toepassingen sluiten volledig aan bij ons drukke bestaan. Wat dacht je van het gebruik van een smart speaker die je alles kan vragen en zelfs je afspraken bij kan houden? wat dacht je van een intelligent watersysteem die je tuin kan bewateren als het een aantal dagen niet geregend heeft? Uiteraard past het gebruik van de robotstofzuiger en de robotmaaier ook in dit rijtje.   
  5. Praktisch gemak. Dit punt mag zeker niet onbenoemd blijven. We geven hiervoor een eenvoudig maar zeer herkenbaar voorbeeld. Het slimme deurslot maakt het mogelijk om je voordeur contactloos te openen en op slot te doen. Ideaal uiteraard als je met je handen vol voor je eigen deur staat.
03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.