Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Een slim huis zorgt voor een volledige controle over je eigen huis. Daarnaast is de inzet van smart tech voorzieningen een investering die kostenbesparend werkt. Reden genoeg om je hier eens goed in te verdiepen. Laat je daarom gerust inspireren door deze blog waarin we 5 redenen met je delen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.   

Toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis

Een slim huis waarin je de beschikking hebt over een grote diversiteit aan technologische snufjes en slimme apparaten. In het verleden leek dit nog science fiction, tegenwoordig is dit niet meer dan normaal. Er is dan ook duidelijk sprake van een toenemend gebruik van slimme voorzieningen in huis. Diverse onderzoeken wijzen uit dat maar liefst driekwart van de Nederlanders tegenwoordig gebruik maken van een of meer slimme apparaten. Hiermee loopt Nederland voorop in Europa. 

Wat zijn smart tech voorzieningen?

Smart tech voorzieningen zijn apparaten die je kunt aansluiten op internet. Deze apparaten kun je niet alleen op afstand (met behulp van een smartphone, tablet of laptop) bedienen maar dit soort voorzieningen denken ook met je mee. Dit soort voorzieningen vallen onder de domotica opties. Het woord “domotica” is een Latijns woord die je het beste kunt vertalen als met de term “huisautomatisering”. Domotica is dus een verzamelterm voor smart tech voorzieningen zoals een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter of een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat die met internet zijn verbonden. Daarnaast vallen ook slimme rookmelders, beveiligingscamera’s of andere slimme veiligheidssystemen en huishoudelijke apparaten zoals een robotstofzuiger, koelkast of koffiezetapparaat onder de domotica categorie. Al deze apparaten bij elkaar worden dit ook wel het ‘Internet of Things’ genoemd. 

Hoe slimme apparaten met je meedenken

De hierboven genoemde apparaten versturen en ontvangen online gegevens en denken op basis hiervan met je mee. Om een praktisch voorbeeld te geven: als jij bij het raam opent zal de verwarming automatisch worden gezet. De onderscheidende waarde van domotica ligt immers in integratie waaruit de mogelijkheid van coördinatie ontstaat. Het is een actie → reactie systeem. Dit huisautomatiseringssysteem werkt op basis van sensoren en controllers. Daarnaast zijn dit soort systemen in staat om patronen te ontdekken in het gebruik van dit soort apparaten en zullen hierop acteren. Je kunt de systemen afzonderlijk bedienen én op elkaar af laten stemmen. Uiteraard bieden deze slimme toepassingen je veel praktische voordelen. Daarom delen we hieronder 5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis.

5 redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis 

  1. Meer huiselijk comfort. Door smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis zorg je voor veel meer comfort in huis. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van sensoren om je verlichting automatisch aan en uit te laten gaan. Daarnaast kan de verwarming automatisch geactiveerd worden wanneer deze een bepaalde temperatuur meet. 
  2. Besparing op je energierekening. Een van de belangrijkste redenen om smart tech in te zetten bij het bouwen van een huis heeft betrekking op de kostenbesparing die je hiermee doet. Een slimme thermostaat zorgt al voor een enorme besparing! Wat dacht je van de mogelijkheid om de verwarming en iedere gewenst apparaat automatisch uit te laten zetten als niemand thuis is? Met geofencing is dit mogelijk. 
  3. Zorgen voor meer veiligheid in een woning. Je kunt gebruik maken van diverse smart home toepassingen om veiligheidsvoordelen in huis te halen. Hierbij kun je denken aan een slimme inbraakpreventie en het alarmeren bij rookdetectie of beweging. daarnaast is de slimme deurbel een bekend voorbeeld.
  4. Efficiëntie en woongenot. Smart tech toepassingen sluiten volledig aan bij ons drukke bestaan. Wat dacht je van het gebruik van een smart speaker die je alles kan vragen en zelfs je afspraken bij kan houden? wat dacht je van een intelligent watersysteem die je tuin kan bewateren als het een aantal dagen niet geregend heeft? Uiteraard past het gebruik van de robotstofzuiger en de robotmaaier ook in dit rijtje.   
  5. Praktisch gemak. Dit punt mag zeker niet onbenoemd blijven. We geven hiervoor een eenvoudig maar zeer herkenbaar voorbeeld. Het slimme deurslot maakt het mogelijk om je voordeur contactloos te openen en op slot te doen. Ideaal uiteraard als je met je handen vol voor je eigen deur staat.
04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.