Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer koopwoningen voor middeninkomens in gemeente Rotterdam

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Er moeten meer koopwoningen in het middensegment worden gebouwd in Rotterdam. Van de te bouwen huizen moet tot en met 2030 10 procent bestaan uit middenkoop. Dat zijn woningen tussen de 181.000 euro en 325.000 euro. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Dit heeft de gemeenteraad onlangs vastgesteld in het Actieplan Middenkoop. Doel van dit plan is dat middeninkomens makkelijker een huis kunnen kopen.

Middeninkomen 

Steeds vaker hebben Rotterdammers moeite met het vinden van een betaalbare woning. Vooral mensen met een middeninkomen die werken in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of bij de politie. Zij verdienen te veel voor het sociale prijssegment en te weinig voor duurdere woningen. Ondertussen wordt het middensegment steeds schaarser doordat de huizenprijzen de laatste tijd flink stijgen.

Maatregelen 

In het nieuwe actieplan staan maatregelen om het aanbod van middeldure koophuizen te vergroten. Bijvoorbeeld door bij grotere bouwprojecten te eisen dat 30 procent van de huizen behoort tot het middensegment. Het gaat om bouwprojecten waar het kan met zeventig of meer woningen. Daarnaast passen we een zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding toe bij nieuwbouw in de middenkoop en een opkoopbescherming voor betaalbare bestaande woningen.

Met deze maatregelen wil de gemeente het belang van middenkoop uitdragen richting marktpartijen en het Rijk. Verder onderzoeken we koopvarianten, bijvoorbeeld in combinatie met een (landelijk) fonds voor middenkoop. Hiermee hopen we meer betaalbare of grotere middenkoopwoningen te realiseren.

Actieplannen 

Het Actieplan Middenkoop staat niet op zichzelf. Samen met bijvoorbeeld het Actieplan Middenhuur past het in de bredere aanpak van dit stadsbestuur om de woningmarkt voor alle Rotterdammers betaalbaar te houden.

Door: Nationale Bouwgids

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.