Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer koopwoningen voor middeninkomens in gemeente Rotterdam

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Er moeten meer koopwoningen in het middensegment worden gebouwd in Rotterdam. Van de te bouwen huizen moet tot en met 2030 10 procent bestaan uit middenkoop. Dat zijn woningen tussen de 181.000 euro en 325.000 euro. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Dit heeft de gemeenteraad onlangs vastgesteld in het Actieplan Middenkoop. Doel van dit plan is dat middeninkomens makkelijker een huis kunnen kopen.

Middeninkomen 

Steeds vaker hebben Rotterdammers moeite met het vinden van een betaalbare woning. Vooral mensen met een middeninkomen die werken in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of bij de politie. Zij verdienen te veel voor het sociale prijssegment en te weinig voor duurdere woningen. Ondertussen wordt het middensegment steeds schaarser doordat de huizenprijzen de laatste tijd flink stijgen.

Maatregelen 

In het nieuwe actieplan staan maatregelen om het aanbod van middeldure koophuizen te vergroten. Bijvoorbeeld door bij grotere bouwprojecten te eisen dat 30 procent van de huizen behoort tot het middensegment. Het gaat om bouwprojecten waar het kan met zeventig of meer woningen. Daarnaast passen we een zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding toe bij nieuwbouw in de middenkoop en een opkoopbescherming voor betaalbare bestaande woningen.

Met deze maatregelen wil de gemeente het belang van middenkoop uitdragen richting marktpartijen en het Rijk. Verder onderzoeken we koopvarianten, bijvoorbeeld in combinatie met een (landelijk) fonds voor middenkoop. Hiermee hopen we meer betaalbare of grotere middenkoopwoningen te realiseren.

Actieplannen 

Het Actieplan Middenkoop staat niet op zichzelf. Samen met bijvoorbeeld het Actieplan Middenhuur past het in de bredere aanpak van dit stadsbestuur om de woningmarkt voor alle Rotterdammers betaalbaar te houden.

Door: Nationale Bouwgids

31 oktober '24 ( 8:05)

Voor vijfde kwartaal op rij verkoopt Heijmans meer woningen

Bouwconcern Heijmans heeft voor het vijfde kwartaal op rij meer woningen aan consumenten verkocht. Dit is vooral te danken aan de ruim negenhonderd woningen die Van Wanrooij, overgenomen door Heijmans, verkocht, voornamelijk in buitenstedelijk gebied. Het aantal verkopen aan verhuurders en beleggers bleef ongeveer gelijk ten opzichte van een jaar geleden.

31 oktober '24 ( 6:34)

Nieuwbouwwoningen kunnen doorstroming woningmarkt op gang brengen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Een nieuwe woning kan leiden tot het op de markt komen van twee of drie andere woningen, heeft het statistiekbureau becijferd.

29 oktober '24 ( 8:03)

Energiebedrijven rekenden kosten tijdens crisis eerlijk door aan consument, aldus ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen aanwijzingen gevonden dat energieleveranciers tijdens de energiecrisis kostenstijgingen sneller aan klanten hebben doorberekend dan kostenverlagingen. De toezichthouder onderzocht hoe zes energieleveranciers, waaronder de drie grootste, tussen 2021 en juni 2023 de groothandelsprijzen van gas en stroom aan consumenten doorrekenden.

29 oktober '24 ( 6:48)

Steeds meer flexwoningen, maar meeste Nederlanders wonen liever niet zo klein

Het aantal kleine woningen in Nederland van 50 vierkante meter of minder neemt steeds meer toe. Flexwoningen, die worden ingezet als tijdelijke oplossing voor de woningnood, vormen een groeiend deel van deze toename, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek. Deze huisjes zijn vaak maar 20 vierkante meter of kleiner.

28 oktober '24 (14:47)

VEH waarschuwt voor commerciële huis-aan-huisreclame thuisbatterijen

De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor huis-aan-huisreclame voor thuisbatterijen. Die kan misleidend zijn omdat die vaak door de gemeente lijkt te zijn gestuurd, terwijl het om een commercieel product gaat.

24 oktober '24 (13:03)

Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar wacht op evaluatiemoment

Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

23 oktober '24 (19:03)

Oppositiepartijen woedend om kritiek DNB-baas Knot op huurwet: 'Knotsgek'

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over de kritiek die Klaas Knot, baas van De Nederlandsche Bank, heeft op de wet die huurprijzen aan banden legt. Knot zei in Washington tegen het ANP dat hij vindt dat de Wet betaalbare huur teruggedraaid moet worden. Die wet leidt volgens hem tot schaarste en daarmee tot hogere prijzen op de vrije huurmarkt. Knot is in Washington voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),

23 oktober '24 (15:02)

Woningcorporaties staan nog steeds achter huurwet: 'Huurder beschermd tegen te hoge huren'

Woningcorporaties zijn het oneens met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die vindt dat de huurwet moet worden teruggedraaid. Dat laat een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, weten. "Het is belangrijk dat huurders beschermd worden tegen veel te hoge huren."

23 oktober '24 (10:19)

Oproep DNB-topman om huurwet terug te draaien komt te laat, stellen particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders zijn blij met de oproep van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) om de huurwet terug te draaien. "Het is eigenlijk al veel te laat, want het kwaad op de woningmarkt is al geschied, maar misschien kunnen we zo de schade beperken", stelde Kavish Partiman van Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders.

23 oktober '24 ( 8:32)

Accu's fietsen en brommers veroorzaken woningbranden

Het aantal woningbranden dat wordt veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen stijgt, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In totaal waren accu's en batterijen vorig jaar de vermoedelijke oorzaak van 5 procent van de woningbranden. In 2022 was dat nog 3 procent.