Meer koopwoningen voor middeninkomens in gemeente Rotterdam

Er moeten meer koopwoningen in het middensegment worden gebouwd in Rotterdam. Van de te bouwen huizen moet tot en met 2030 10 procent bestaan uit middenkoop. Dat zijn woningen tussen de 181.000 euro en 325.000 euro. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Dit heeft de gemeenteraad onlangs vastgesteld in het Actieplan Middenkoop. Doel van dit plan is dat middeninkomens makkelijker een huis kunnen kopen.

Middeninkomen 

Steeds vaker hebben Rotterdammers moeite met het vinden van een betaalbare woning. Vooral mensen met een middeninkomen die werken in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of bij de politie. Zij verdienen te veel voor het sociale prijssegment en te weinig voor duurdere woningen. Ondertussen wordt het middensegment steeds schaarser doordat de huizenprijzen de laatste tijd flink stijgen.

Maatregelen 

In het nieuwe actieplan staan maatregelen om het aanbod van middeldure koophuizen te vergroten. Bijvoorbeeld door bij grotere bouwprojecten te eisen dat 30 procent van de huizen behoort tot het middensegment. Het gaat om bouwprojecten waar het kan met zeventig of meer woningen. Daarnaast passen we een zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding toe bij nieuwbouw in de middenkoop en een opkoopbescherming voor betaalbare bestaande woningen.

Met deze maatregelen wil de gemeente het belang van middenkoop uitdragen richting marktpartijen en het Rijk. Verder onderzoeken we koopvarianten, bijvoorbeeld in combinatie met een (landelijk) fonds voor middenkoop. Hiermee hopen we meer betaalbare of grotere middenkoopwoningen te realiseren.

Actieplannen 

Het Actieplan Middenkoop staat niet op zichzelf. Samen met bijvoorbeeld het Actieplan Middenhuur past het in de bredere aanpak van dit stadsbestuur om de woningmarkt voor alle Rotterdammers betaalbaar te houden.

Door: Nationale Bouwgids