Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer Groningse gemeenten houden spoeddebat over gasplannen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nog meer Groningse gemeenten houden spoeddebatten over de aankondiging vanuit Den Haag dat er meer gas nodig is uit het Groningenveld. De gemeenteraden zijn daar verontwaardigd over en willen in de meeste gevallen ook dat de subsidieregeling voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied wordt opgehoogd.

In navolging van de gemeente Groningen en Provinciale Staten willen ook de raadsleden van Midden-Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland en Stadskanaal opheldering over de meest recente ontwikkelingen in het gasdossier. In alle vier gemeenten vindt het spoeddebat donderdagavond plaats. Overigens ligt Stadskanaal niet in het aardbevingsgebied, maar wil de raad steun betuigen aan de 'bevingsgemeenten', zei raadslid Jur Mellies (Lokaal Betrokken) tegen RTV Noord.

Oud-minister Stef Blok (Economische Zaken) zei vorige week dat er komend jaar mogelijk twee keer meer Gronings gas nodig is. Dat komt volgens de regering onder andere door toegenomen vraag uit Duitsland en doordat de bouw van een stikstoffabriek die geïmporteerd gas geschikt moet maken voor de Nederlandse huishoudens, vertraging oploopt.

Onacceptabel

De provincie en de aardbevingsgemeenten vinden dat onacceptabel en zeggen dat Den Haag de afspraken over het dichtdraaien van de gaskraan niet nakomt. Provinciale Staten en de Groningse gemeenteraad riepen hun bestuurders woensdag op bezwaar te maken.

Ook willen de lokale overheden dat alle opbrengsten van de extra gaswinning terugvloeien naar het aardbevingsgebied en moeten alle Groningers die daarvoor in aanmerking komen 10.000 euro krijgen om huis te versterken of te verduurzamen. De overheid stelde daar onlangs 220,8 miljoen euro voor beschikbaar, maar het subsidieplafond was maandag binnen een dag bereikt, waardoor niet iedereen die dat wilde, de aanvraag kon indienen.

Door: ANP

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).