Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Gas blijft het hele jaar relatief duur'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gas zal nog het hele jaar relatief duur blijven en ook olie kan op de langere termijn nog duurder worden. Die verwachting spreken economen van ABN AMRO in een nieuw rapport over de energiemarkt uit. Ze geven daarbij wel aan dat er de nodige onzekerheden zijn die van invloed kunnen zijn op de prijzen.

De gasprijzen zijn al maanden aan het stijgen. Door een relatief late strenge winterperiode waren de gasopslagen in Europa vrij leeg en gecombineerd met een vrij lage toevoer vanuit Rusland gingen de prijzen sinds de zomer omhoog. Dat leidde tot verschillende pieken, waarbij in december zelfs meer dan 180 euro per megawattuur werd gevraagd. Door levering van vloeibaar gemaakt gas (lng) dat met schepen uit de Verenigde Staten komt is de prijs momenteel gedaald tot rond de 85 euro per megawattuur.

De economen van ABN AMRO zien de prijzen in het eerste kwartaal uitkomen op gemiddeld 50 euro per megawattuur, wat 10 euro hoger is dan bij de vorige inschatting. Als er toch nog een periode met winters weer komt, kan die prijs hoger komen te liggen. Ook een escalatie van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne kan de gasprijs de hoogte injagen.

Nord Stream 2

Ook zonder zo'n escalatie zal het echter moeilijk worden om de voorraden op tijd aan te vullen voor de winter van 2022/2023. De prijzen blijven dan ook tot die tijd verhoogd, denken de economen van de bank. Daarbij speelt ook mee dat de nieuwe Duitse regering twijfels lijkt te hebben over de nieuwe gaspijplijn Nord Stream 2. Alleen als Rusland de gastoevoer naar Europa aanzienlijk verhoogt ziet ABN AMRO een kans op dalende gasprijzen.

Voor olie geldt dat de OPEC+-landen de productie voorzichtig blijven verhogen. Als zij zich aan hun plan houden is de olieproductie in november terug op het niveau van voor maart 2020 toen een forse verlaging werd doorgevoerd. Dat de olieprijs de afgelopen periode steeg, komt omdat het sommige olieproducerende landen niet lukt om aan hun quotum te voldoen. Bovendien vallen de gevolgen van de Omikron-variant op de wereldeconomie mee en blijft de vraag naar olie hoog.

Dat alles leidt ertoe dat de olieprijs rond het huidige niveau blijft schommelen in 2022, denken de economen. Daarna komt er weer meer prijsdruk. De vraag naar olie neemt wereldwijd nog altijd toe, met name vanuit Azië. Maar er wordt steeds minder geld gestoken in het ontginnen van nieuwe olievelden. Omdat er ook niet genoeg wordt geïnvesteerd in duurzame energiebronnen neemt de kans op tekorten van olie de komende jaren toe, dat zal leiden tot stijgende prijzen.

Door: ANP

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.