Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Gas blijft het hele jaar relatief duur'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Gas zal nog het hele jaar relatief duur blijven en ook olie kan op de langere termijn nog duurder worden. Die verwachting spreken economen van ABN AMRO in een nieuw rapport over de energiemarkt uit. Ze geven daarbij wel aan dat er de nodige onzekerheden zijn die van invloed kunnen zijn op de prijzen.

De gasprijzen zijn al maanden aan het stijgen. Door een relatief late strenge winterperiode waren de gasopslagen in Europa vrij leeg en gecombineerd met een vrij lage toevoer vanuit Rusland gingen de prijzen sinds de zomer omhoog. Dat leidde tot verschillende pieken, waarbij in december zelfs meer dan 180 euro per megawattuur werd gevraagd. Door levering van vloeibaar gemaakt gas (lng) dat met schepen uit de Verenigde Staten komt is de prijs momenteel gedaald tot rond de 85 euro per megawattuur.

De economen van ABN AMRO zien de prijzen in het eerste kwartaal uitkomen op gemiddeld 50 euro per megawattuur, wat 10 euro hoger is dan bij de vorige inschatting. Als er toch nog een periode met winters weer komt, kan die prijs hoger komen te liggen. Ook een escalatie van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne kan de gasprijs de hoogte injagen.

Nord Stream 2

Ook zonder zo'n escalatie zal het echter moeilijk worden om de voorraden op tijd aan te vullen voor de winter van 2022/2023. De prijzen blijven dan ook tot die tijd verhoogd, denken de economen van de bank. Daarbij speelt ook mee dat de nieuwe Duitse regering twijfels lijkt te hebben over de nieuwe gaspijplijn Nord Stream 2. Alleen als Rusland de gastoevoer naar Europa aanzienlijk verhoogt ziet ABN AMRO een kans op dalende gasprijzen.

Voor olie geldt dat de OPEC+-landen de productie voorzichtig blijven verhogen. Als zij zich aan hun plan houden is de olieproductie in november terug op het niveau van voor maart 2020 toen een forse verlaging werd doorgevoerd. Dat de olieprijs de afgelopen periode steeg, komt omdat het sommige olieproducerende landen niet lukt om aan hun quotum te voldoen. Bovendien vallen de gevolgen van de Omikron-variant op de wereldeconomie mee en blijft de vraag naar olie hoog.

Dat alles leidt ertoe dat de olieprijs rond het huidige niveau blijft schommelen in 2022, denken de economen. Daarna komt er weer meer prijsdruk. De vraag naar olie neemt wereldwijd nog altijd toe, met name vanuit Azië. Maar er wordt steeds minder geld gestoken in het ontginnen van nieuwe olievelden. Omdat er ook niet genoeg wordt geïnvesteerd in duurzame energiebronnen neemt de kans op tekorten van olie de komende jaren toe, dat zal leiden tot stijgende prijzen.

Door: ANP

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.