Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wijziging belastingregels goed te merken op woningmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De gewijzigde belastingregels per 1 januari 2021 zijn goed te merken in de woningmarktcijfers. Zo is voor het eerst in jaren het aantal starters op de woningmarkt gestegen, meldt het Kadaster. Maar de instantie zegt daarbij gelijk dat de vergelijking tussen het slotkwartaal van 2021 met het eind van 2020 mank gaat. Dit vanwege het belastingvoordeel dat per 1 januari vorig jaar gold voor starters tot 35 jaar oud. Daardoor stelden vele koopstarters hun koopambities tot in het nieuwe jaar uit.

Per 1 januari werd de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt afgeschaft. Voor onroerende zaken geldt normaal gesproken een tarief van 2 procent. Overigens gold de startersmaatregel ook voor doorstromers tot 35 jaar. Bij die groep bleef het aantal transacties op jaarbasis achter bij een jaar eerder. Dit komt volgens het Kadaster mogelijk doordat bij de doorstromers niet bekend was dat zij ook recht hadden op het belastingvoordeel. Wat ook meespeelt is dat zij vanwege de huidige marktomstandigheden eerst hebben gewacht tot het eigen huis was verkocht, alvorens een nieuwe woning te kopen.

In het slotkwartaal van 2021 ging het om 16.500 koopstarters tot 35 jaar. Dat waren er in het laatste kwartaal van 2020 circa 11.200. In het eerste kwartaal van 2021 was sprake van een inhaalslag toen 24.700 koopstarters tot 35 jaar werden geregistreerd.

Woningprijzen minder hard gestegen

Verder meldt het Kadaster dat de woningprijzen in het laatste kwartaal van 2021 minder fors zijn gestegen. Ook werden er minder woningen verkocht. In het slotkwartaal wisselden 52.800 huizen van eigenaar. Dat zijn er ruim een vijfde minder dan een jaar eerder. Ook dit kan te maken hebben met de belastingwijzigingen. Om investeerders van de woningmarkt te weren ging voor die groep de overdrachtsbelasting per 1 januari juist omhoog naar 8 procent. Daardoor grepen zij de laatste maanden van 2020 veelal aan om nog snel een slag te slaan.

Volgens het Kadaster kochten investeerders destijds vooral goedkope appartementen. De prijzen in het slotkwartaal van 2021 lagen, mede om die reden, bijna 20 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde woningprijs lag in de laatste drie maanden van 2021 op 403.000 euro. In gemeenten als Pekela, Eemsdelta, Kerkrade, Den Helder en Heerlen lag de gemiddelde prijs van een woning onder de 250.000 euro. In Laren, Wassenaar, Rozendaal, Bloemendaal en Blaricum ging het gemiddeld om meer dan 800.000 euro per woning.

Door: ANP

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.

01 november '23 ( 8:46)

Markt nieuwbouwwoningen blijft lastig volgens bouwconcern Heijmans

De verkoop van nieuwbouwwoningen bij Heijmans was vorig kwartaal lager dan een jaar eerder en dat drukte op de omzet in de vastgoedtak, zegt het bouwconcern. Toch blijft het orderboek van Heijmans "op een sterk niveau" met een totale waarde van 2,6 miljard euro. De opbrengsten in de tak voor onder meer infrastructuur compenseren de lagere omzet voor nieuwbouwwoningen "ruimschoots".