Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Houd in de eerste ontwerpfase al rekening met de ramen en deuren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Bij een nieuwbouwhuis komt het vaak direct al ter sprake, de keuze van de ramen en deuren. Bij een renovatie of verbouwing vergeet men nogal eens op tijd te denken aan de deuren en ramen. Het lijkt misschien ook niet vanzelfsprekend of belangrijk, maar dat is het wel. Niet alleen de kleur is belangrijk maar ook het materiaal. Houd dus in de 1 ontwerpfase als rekening met de keuzen van de ramen en deuren. We zetten de keuzes voor u op een rijtje. 

Deuren en ramen van hout

De meest bekende en traditionele keuze is hout. De meeste producenten bieden hardhouten ramen en deuren aan. Voordeel hiervan is de levensduur, het is duurzaam (opslagplaats van Co2) en kan in elke gewenste kleur geschilderd worden, er is een ruime keus in vormgeving. Nadelen van houten ramen en deuren is dat er regelmatig onderhoud gepleegd moet worden, eens in de paar jaar moet er geschilderd worden en eens in de 10/15 jaar is een grote onderhoudscyclus nodig. 

PVC ramen en deuren

Een bekende en erg populaire keuze zijn PVC ramen en deuren. De voordelen zijn: weinig onderhoud, goede isolatie (thermisch en akoestisch), 100% recyclebaar, grote keuze aan kleuren. Ook PVC deuren en ramen hebben natuurlijk nadelen, zo is het minder sterk dan hout of aluminium, onder bepaalde omstandigheden kan het uitzetten of krimpen en ze zijn niet zo krasbestendig. 

Aluminium ramen en deuren

Een andere keuze zijn ramen en deuren van aluminium, dit is iets minder bekend maar zeker het overwegen waard. Aluminium deuren en ramen hebben de volgende voordelen: ze zijn stevig en stabiel, ze nemen geen vocht op, makkelijk in onderhoud (ramen en deuren hoeven niet geschilderd te worden), makkelijk schoon te maken, duurzaam (100% recyclebaar) en eenvoudig te repareren. De nadelen van aluminium kozijnen zijn het volgende: ze kunnen niet geschilderd worden, ze mogen niet in direct contact staan met materialen zoals lood, koper, kalk, cement, hout en staal, uitgezonderd roestvrij staal. Dit is overigens eenvoudig op te lossen door een tussenlaag te plaatsen. 

Wat is het budget?

Met bovenstaande informatie wordt het wellicht iets makkelijker om een keuze te maken welke ramen en deuren er in de woning komen en van welk materiaal. Budget speelt vanzelfsprekend ook een rol, maar laat dit niet bepalend zijn. De juiste ramen en deuren in het huis maken het aanzicht van het huis. Bij nieuwbouw kan de architect u verschillende kleuropties laten zien en kunt u relatief makkelijk een kleurkeuze maken. Bij een verbouwing is dit lastiger, maar er zijn tegenwoordig gratis programma's te downloaden waarbij het mogelijk is om de plattegrond van de woning in te maken en een buitenaanzicht te creëren. Echter krijgt u het beste advies bij een gespecialiseerde zaak in ramen en deuren. Zij maken voor u een offerte op maat, adviseren de materiaalkeuze en vanzelfsprekend in de kleurkeuze. Advies in materiaalkeuze is erg belangrijk, niet elk materiaal is geschikt voor de constructie van het huis of de weersomstandigheden waarin het huis zich bevindt. een huis aan zee heeft hele andere weersinvloeden dan een huis in het bos of in een grote stad. Laat u dus goed adviseren, vraag meerdere offertes op, denk goed na over de kleurstelling en prijs u uiteindelijk gelukkig met prachtige nieuwe ramen en deuren! 

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.