deuren en ramen huis

Bij een nieuwbouwhuis komt het vaak direct al ter sprake, de keuze van de ramen en deuren. Bij een renovatie of verbouwing vergeet men nogal eens op tijd te denken aan de deuren en ramen. Het lijkt misschien ook niet vanzelfsprekend of belangrijk, maar dat is het wel. Niet alleen de kleur is belangrijk maar ook het materiaal. Houd dus in de 1e ontwerpfase als rekening met de keuzen van de ramen en deuren. We zetten de keuzes voor u op een rijtje. 

Deuren en ramen van hout

De meest bekende en traditionele keuze is hout. De meeste producenten bieden hardhouten ramen en deuren aan. Voordeel hiervan is de levensduur, het is duurzaam (opslagplaats van Co2) en kan in elke gewenste kleur geschilderd worden, er is een ruime keus in vormgeving. Nadelen van houten ramen en deuren is dat er regelmatig onderhoud gepleegd moet worden, eens in de paar jaar moet er geschilderd worden en eens in de 10/15 jaar is een grote onderhoudscyclus nodig. 

PVC ramen en deuren

Een bekende en erg populaire keuze zijn PVC ramen en deuren. De voordelen zijn: weinig onderhoud, goede isolatie (thermisch en akoestisch), 100% recyclebaar, grote keuze aan kleuren. Ook PVC deuren en ramen hebben natuurlijk nadelen, zo is het minder sterk dan hout of aluminium, onder bepaalde omstandigheden kan het uitzetten of krimpen en ze zijn niet zo krasbestendig. 

Aluminium ramen en deuren

Een andere keuze zijn ramen en deuren van aluminium, dit is iets minder bekend maar zeker het overwegen waard. Aluminium deuren en ramen hebben de volgende voordelen: ze zijn stevig en stabiel, ze nemen geen vocht op, makkelijk in onderhoud (ramen en deuren hoeven niet geschilderd te worden), makkelijk schoon te maken, duurzaam (100% recyclebaar) en eenvoudig te repareren. De nadelen van aluminium kozijnen zijn het volgende: ze kunnen niet geschilderd worden, ze mogen niet in direct contact staan met materialen zoals lood, koper, kalk, cement, hout en staal, uitgezonderd roestvrij staal. Dit is overigens eenvoudig op te lossen door een tussenlaag te plaatsen. 

Wat is het budget?

Met bovenstaande informatie wordt het wellicht iets makkelijker om een keuze te maken welke ramen en deuren er in de woning komen en van welk materiaal. Budget speelt vanzelfsprekend ook een rol, maar laat dit niet bepalend zijn. De juiste ramen en deuren in het huis maken het aanzicht van het huis. Bij nieuwbouw kan de architect u verschillende kleuropties laten zien en kunt u relatief makkelijk een kleurkeuze maken. Bij een verbouwing is dit lastiger, maar er zijn tegenwoordig gratis programma's te downloaden waarbij het mogelijk is om de plattegrond van de woning in te maken en een buitenaanzicht te creëren. Echter krijgt u het beste advies bij een gespecialiseerde zaak in ramen en deuren. Zij maken voor u een offerte op maat, adviseren de materiaalkeuze en vanzelfsprekend in de kleurkeuze. Advies in materiaalkeuze is erg belangrijk, niet elk materiaal is geschikt voor de constructie van het huis of de weersomstandigheden waarin het huis zich bevindt. een huis aan zee heeft hele andere weersinvloeden dan een huis in het bos of in een grote stad. Laat u dus goed adviseren, vraag meerdere offertes op, denk goed na over de kleurstelling en prijs u uiteindelijk gelukkig met prachtige nieuwe ramen en deuren!