Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe NPG-voorzitter zet in op geld uit meer potjes voor Groningen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Johan Remkes begint maandag als de nieuwe voorzitter van het Nationaal Programma Groningen (NPG), dat over investeringen in de toekomst van Groningen gaat. Het programma heeft een 'startkapitaal' van 1,15 miljard euro voor tien jaar, maar Remkes hoopt dat de organisatie als een "hefboom" kan worden gebruikt om ook geld uit andere potjes naar Groningen te halen.

Hij denkt daarbij aan het Nationaal Groeifonds en verschillende Europese subsidies. "Voor een goed project is altijd genoeg geld te vinden", meent Remkes. Het Nationaal Programma Groningen besluit over subsidies voor de toekomst van Groningen. "Dat is niet hetzelfde als het herstel van de bevingsschade", benadrukt de ervaren bestuurder. Het geld dat het NPG (een samenwerkingsverband van het Rijk, de provincie en vijf gemeenten in de regio) beheert, wordt gestopt in de toekomst van Groningen, specifiek de Groningse economie, de leefomgeving, onderwijs, natuur en klimaat.

Het programma draagt bijvoorbeeld bij aan groen openbaar vervoer, een samenwerkingsverband tussen zorginstellingen om beschermd wonen te faciliteren en bewonersinitiatieven zoals een jeugdmusical.

Hoger niveau

Remkes' belangrijkste doel voor de komende jaren "is om Groningen naar een hoger sociaal-economisch niveau te tillen". Daarnaast wil hij het vertrouwen van Groningers in hun eigen regio terugbrengen, zegt Remkes. "Het gaat ook om het vertrouwen in het eigen kunnen." Daarom is het volgens hem belangrijk Groningse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden te laten samenwerken aan de projecten. "Het kan nooit alleen een project van de overheid zijn", zegt hij. "In Eindhoven hebben ze dat op een fantastische manier gedaan", zegt Remkes, verwijzend naar de positie van de Brabantse stad als tech-epicentrum van Nederland.

Om voor Groningen soortgelijke resultaten te boeken, is het volgens Remkes belangrijk om eerst "even stil te staan". Bij zijn aantreden wil hij inventariseren: "Waar staat het Nationaal Programma Groningen nu, presteren we genoeg? Komen we voldoende tegemoet aan de behoefte of zijn er extra accenten nodig?" Op een eventuele nieuwe koers wil Remkes niet vooruitlopen, maar "het is wel nuttig even pas op te plaats te maken".

Vergroeid met provincie

De 70-jarige Remkes neemt het stokje van Commissaris van de Koning René Paas over als voorzitter van het NPG. Hij kijkt ernaar uit meer te doen voor zijn "thuisbasis", temeer omdat Remkes in Groningen zijn "eerste voetstappen in het politiek-bestuurlijke veld zette". De Groningse VVD'er geldt als bestuurlijk zwaargewicht maar is en blijft "zo ongeveer vergroeid met deze provincie".

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.