Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland is tegen een groen label voor gas

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Investeringen in gas zouden niet als groen gelabeld mogen worden. Dat vindt althans Nederland dat in Brussel samen optrekt met Zweden, Denemarken en Oostenrijk in deze kwestie. Die speelt op het moment dat de Europese Commissie de laatste hand legt aan regels die duidelijkheid moeten verschaffen over welke energiebron nu wel en welke niet een duurzaam label moet krijgen.

Eind vorig jaar stelde de Europese Commissie plannen op om gas- en kernenergie als groene investeringen te bestempelen. De kwestie heeft de 27 landen van het blok verdeeld omdat ze het niet eens zijn over de manier waarop de energiebronnen bijdragen tot de omschakeling van Europa op schonere energie.

"Het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor het opnemen van fossiel gas in de classificatie moet leiden tot een heroverweging van het voorstel," schrijven klimaatminister Jetten en zijn Oostenrijkse, Deense en Zweedse collega aan de commissie. Investeringen in gas zouden niet als groen mogen worden bestempeld tenzij ze minder dan 100 gram kooldioxide per kilowattuur uitstoten, aldus de landen. Dat komt overeen met de aanbevelingen die adviseurs van de EU vorige week deden over de regels, maar is veel lager dan de grens van 270 gram in het ontwerpplan van de Commissie.

Grote meningsverschillen

De landen wachten op het definitieve voorstel van Brussel, dat naar verwachting woensdag wordt gepubliceerd. Daarna kan een meerderheid van het Europees Parlement of een supermeerderheid van de EU-lidstaten, twintig van de 27 landen, de regels nog blokkeren. De brief van de vier landen maakt de onenigheid rond de "classificatie voor duurzame financiering" van de EU nog zichtbaarder. De gas- en nucleaire regels hebben meer dan een jaar vertraging opgelopen door de grote meningsverschillen.

Sommige landen, waaronder Polen en Tsjechië, beschouwen gas en kernenergie als cruciaal om landen af te helpen van de meest vervuilende fossiele brandstof, steenkool. Bij tegenstanders zijn er zorgen over de veilige verwijdering van kernafval. Ook zeggen ze dat het niet geloofwaardig zou zijn om gas, een fossiele brandstof, als groen te bestempelen.

Gas is twee keer minder vervuilend dan steenkool als het gaat om de uitstoot van CO2 bij verbranding, weten kenners. Maar gasverbranding gaat ook gepaard met de uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.