Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek naar gang van zaken bij huizenwebsite Funda

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Er moet een onderzoek komen naar het beleid en de gang van zaken bij huizenwebsite Funda. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besloten naar aanleiding van de ruzie die al jaren speelt tussen zogeheten certificaathouders van Funda en makelaarsvereniging NVM.

Het conflict draait om de toekomst van Funda en zijn strategie. De certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, willen dat er een nieuwe investeerder instapt of dat Funda naar de beurs gaat. De huizenwebsite zou zijn diensten moeten uitbreiden naar bijvoorbeeld hypotheek-, belasting- en energieadvies. Maar de makelaarsvereniging ziet daar weinig in.

Wat de zaak extra bemoeilijkt is dat het bestuur en de raad van commissarissen van Funda zich aan de zijde van de certificaathouders hebben geschaard. De inmiddels vertrokken Funda-topman Quintin Schevernels zei vorig jaar op een zitting dat de NVM de bedrijfsvoering van Funda hindert. Ook voorzitter van de raad van commissarissen Inge Brakman liet destijds weten dat de NVM niet in het belang van Funda denkt.

Persoon aanwijzen

De Ondernemingskamer stelt vast dat het de NVM als grootaandeelhouder eigenlijk al jaren niet lukt een helder besluit te nemen over de aandeelhoudersstructuur, de positie van Funda of een oplossing voor de certificaathouders om uit het woningplatform te stappen. De rechters willen nu eerst weten hoe de zaak precies in elkaar steekt. Daarom zullen ze een persoon aanwijzen die het onderzoek moet verrichten. Verder worden er nu geen onmiddellijke voorzieningen getroffen.

Vereniging FundaBelang, die de certificaathouders van het platform vertegenwoordigt, is blij met de beslissing. "We vertrouwen erop dat de duidelijkheid over de toekomst van Funda met dit onderzoek volgt", zegt voorzitter Timo Smit, die aangeeft dat dit juist was waarom FundaBelang de gang naar de Ondernemingskamer heeft gemaakt.

NVM Holding laat weten de uitspraak van de Ondernemingskamer ter harte te nemen. "De Ondernemingskamer heeft duidelijk aangegeven dat NVM Holding een keuze moet maken over de toekomst van Funda", aldus directeur Yme Bosma. Volgens hem zijn alle partijen het eens over het doel voor Funda, namelijk "een duurzaam succes" voor het woningplatform. "We zetten de gesprekken hierover voort met zowel Funda als certificaathouders en ook met mogelijk geïnteresseerde nieuwe aandeelhouders. We verwachten deze snel te kunnen concretiseren."

Door: ANP

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.