Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer dan 50 procent van hoge inflatie komt door energieprijzen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer dan de helft van de hoge inflatie in de eurozone is te wijten aan de flink gestegen energieprijzen. Dat volgt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, waarin ook wordt bevestigd dat de toename van het prijspeil in januari uitkwam op een recordniveau van 5,1 procent op jaarbasis.

Uit een eerdere voorlopige schatting was al naar voren gekomen dat de prijzen sinds de invoering van de euro niet zo hard zijn gestegen als vorige maand. Van het inflatiecijfer is 2,8 procentpunt toe te schrijven aan de toename van de gas- en andere energieprijzen. Andere zaken, zoals de hogere prijzen van levensmiddelen in de supermarkt, spelen eveneens maar in mindere mate een rol.

In Nederland was de inflatie vorige maand overigens veel hoger dan het gemiddelde in de eurozone. Hier gingen de prijzen, zoals eerder al gemeld, gemiddeld 7,6 procent omhoog volgens de rekenmethode die Eurostat hanteert.

Duurder

Europa worstelt al langer met een soort energiecrisis. Dat komt omdat Rusland vorig jaar de toevoer van gas aan banden begon te leggen, terwijl de vraag naar energie juist sterk toenam door de heropening van de door de coronapandemie getroffen economieën. Voor energiebedrijven werd het daardoor een stuk duurder om gas en stroom in te kopen. In Nederland zijn diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen en consumenten worden geconfronteerd met fors hogere energierekeningen.

De hoge prijzen in de eurozone staan niet op zichzelf, ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten is de inflatie fors opgelopen. Vrijwel alle grondstoffen zijn namelijk in prijs omhoog gegaan en transportkosten liggen ook veel hoger dan voorheen. Door strenge coronarestricties in sommige landen zijn de leveringsketens van bedrijven flink in de war geschopt.

Verschillende centrale banken in de wereld hebben al aangekondigd de rente te verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dat nog niet gedaan. Als de ECB te snel het monetaire beleid verkrapt, zou dat het economische herstel uit de crisis kunnen vertragen, zo waarschuwde de baas van de ECB, Christine Lagarde, recent in een interview. Toch sloot de Française eerder deze maand niet uit dat de rentetarieven van de ECB later dit jaar mogelijk wel wat worden opgekrikt.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.