Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NVM start proef aanmelden aankomend aanbod woningen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De NVM start vandaag met een proef om het aankomend woningaanbod eerder in kaart te brengen. Het doel is om te onderzoeken of hiermee de noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt een impuls kan krijgen. De woningmarkt zit door het steeds verder opdrogende aanbod stevig op slot. Woningbezitters willen eerst een nieuwe woning kunnen kopen voor ze hun huidige woning te koop aanbieden. Door het aankomend aanbod voor iedereen online zichtbaar te maken, wil de NVM kijken of woningbezitters meer vertrouwen krijgen in het vinden van een toekomstige nieuwe woning. Dat kan leiden tot de noodzakelijke beweging en doorstroming in de (ver)koop van woningen. Dit meldt NVM. 

Het (anoniem) inzichtelijk maken van aankomend woningaanbod kan zorgen voor perspectief en vertrouwen in het vinden van een geschikte woning. Om dit te staven heeft NVM een onderzoek over aankomend aanbod laten uitvoeren. De uitkomsten zijn duidelijk, zowel onder woningbezitters als woningzoekers. Ruim 85 procent van de consumenten met verhuisplannen zou graag gebruik willen maken van dit initiatief. Woningbezitters en woningzoekers willen vooral weten welke huizen er binnenkort op de markt komen. Daarnaast zien woningbezitters de meerwaarde om de interesse in hun huidige huis alvast te kunnen nagaan. Van de woningeigenaren is 75 procent bereid om de huidige woning aan te melden via aankomend aanbod.

Transparantie is cruciaal

Marc Vervoort, manager data en innovatie van NVM hierover: “Wonen is een basisbehoefte en tegenover het historisch lage aanbod staat een enorme acute vraag. Het woningtekort is niet van vandaag op morgen opgelost. Juist daarom willen we woningbezitters laten zien dát en wát voor aanbod er beschikbaar kan komen. Ons ultieme doel is zo alle potentiële verkopers vertrouwen te geven dat er passend aanbod is. We realiseren ons als geen ander dat deze pilot kritisch wordt gevolgd. Transparantie is hier cruciaal en er is ook geen sprake van verplichte verkoop bij een NVM makelaar. Ook verbinden we duidelijke regels aan de pilot waarvoor dus ook onze erecode en tuchtrecht geldt.”

De pilot in de praktijk

In de pilot komen huizen online zichtbaar als aankomend aanbod. Consumenten die -op termijn- een woning zoeken kunnen hiervoor een digitale zoekopdracht aanmaken bij een NVM-makelaar en zo op de hoogte blijven van al het aankomend aanbod. Daarnaast kunnen NVM-makelaars het aankomend aanbod van hun kantoor op de eigen website en hun social media-kanalen plaatsen. Het aanbod wordt in algemene termen omschreven: het aantal kamers, m2 en de wijk. Verder blijft de woning anoniem. De woningeigenaar bepaalt zelf of hij zijn woning wil aanmelden als aankomend aanbod. Een aankomend aanbod woning wordt pas echt herkenbaar in de online uitwisselsystemen van NVM als de verkoopopdracht aan een NVM-makelaar is verstrekt. Een consument is niet verplicht zijn woning uiteindelijk ook via de NVM makelaar in de verkoop te zetten.

Door: Nationale Bouwgids

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.