Bijna 80 procent huizenkopers verduurzaamde woning

Steeds meer kopers op de woningmarkt kiezen ervoor het huis te verduurzamen. Volgens onderzoek door de Vereniging Eigen Huis (VEH) koos bijna 80 procent van de kopers de afgelopen twee jaar voor maatregelen om de woning beter geïsoleerd en energiezuiniger te maken. Dat was in 2019 nog 60 procent.

De VEH wijst er daarbij op dat de aankoop van een huis een natuurlijk moment is om de energiezuinigheid van een woning aan te pakken. Het initiatief om met professionals te praten zoals hypotheekadviseurs, makelaars, bouwkundigen, aannemers en energieadviseurs, kwam vaak van de huizenkopers zelf. Volgens de VEH zou het percentage nog hoger kunnen uitpakken als dienstverleners in het koopproces zelf nog actiever wijzen op de mogelijkheden die er zijn om het huis te verduurzamen. Zeker omdat een groot deel van de ondervraagden aangeeft juist na een adviesgesprek overstag te zijn gegaan.

Zonnepanelen

Bij de verduurzaming van een woning staan zonnepanelen op één. Verder gaat het om kleine aanpassingen zoals het plaatsten van tochtstrips, het installeren van ledverlichting en het vervangen van glas. Daarnaast gaat het om grotere klussen zoals het installeren van een warmtepomp en het isoleren van de woning. Daarvoor deden mensen ook vaak beroep op een subsidie.

Door: ANP