Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woonplan CDA moet doorstroming op woningmarkt te verbeteren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het CDA heeft in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een woonplan gelanceerd gericht op "betaalbaar wonen voor iedereen". De partij wil bijvoorbeeld dat woningcorporaties meer ruimte krijgen om hun eigen beleid te maken en hoopt ook de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Een van de voorstellen uit het plan is dat er vanuit het ministerie een extra vergoeding gaat naar gemeenten die statushouders huisvesten. Dat geld kan gebruikt worden voor knelpunten voor jongeren die er vandaan komen maar geen woning kunnen vinden.

Tegelijk moet het voor ouderen makkelijker worden om door te stromen naar een seniorenwoning als hun oude huis te groot is geworden. Dat kan door de seniorenwoningen goedkoper te maken. Volgens de partij lopen veel ouderen er tegenaan dat hun woonlasten stijgen als ze uit hun oude huur- of koophuis vertrekken.

Voorrang

"Mensen zitten klem terwijl ze eigenlijk iets anders willen. Dan loop je letterlijk vast in de volgende stap in je leven", zegt Tweede Kamerlid Jaco Geurts in een statement bij het plan van zijn partij. Dat plan lijkt meer regie vanuit de overheid voor te staan dan uit het verkiezingsprogramma uit 2021 bleek.

Het CDA vindt dat woningcorporaties in grotere steden meer huur moeten kunnen vragen voor hun woningen dan daarbuiten. De huidige vastgelegde huur- en inkomensgrenzen moeten geschrapt worden omdat "die het onmogelijk maken om voor middeldure huur te bouwen", zo is in het plan te lezen. Mensen die een "vitaal beroep waaraan in de gemeente veel behoefte is" uitoefenen, moeten juist voorrang krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om politiemensen of leraren.

De gemeenten moeten volgens het CDA meer ruimte krijgen om volkshuisvesting op de inwoners af te stemmen. Ze moeten daarbij wel bepaalde afspraken met de minister over bijvoorbeeld de samenstelling van het woningaanbod nakomen. Ook moeten de gemeenten volgens de christendemocraten meer mogelijkheden krijgen om op te treden tegen huisjesmelkers.

Door: ANP

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.