Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

GroenLinks wil met noodwetgeving energierekening bevriezen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
GroenLinks denkt dat de snel stijgende energierekeningen bevroren kunnen worden dankzij een speciale noodregeling die al in de wet staat. Volgens die regeling mag de minister de prijzen vastleggen om te voorkomen dat de inflatie te hard stijgt. "Dat is nu het geval", vindt de partij.

De partij stelt voor om een artikel te gebruiken uit de Prijzenwet. Dat gaat over een "zich plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie, veroorzaakt door een of meer schoksgewijs optredende factoren". De energierekeningen van huishoudens en kleine ondernemers zouden ten minste een half jaar bevroren worden. De energiebedrijven krijgen daarvoor compensatie van de overheid.

Hoeveel geld de regeling zou kosten, heeft de partij niet berekend. Ook is niet uitgewerkt waar het geld vandaan moet komen, behalve dat het uiteindelijk uit "het belastingstelsel" zal moeten komen. Het belangrijkste vindt de partij dat Nederland van olie en gas uit Rusland af komt, zonder dat dat tot grote financiële problemen bij burgers leidt. GroenLinks stelt dat het kabinet snel met een oplossing moet komen maar daar niet toe bereid lijkt.

Autocraten

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat Nederland zich veel te veel afhankelijk heeft laten worden van olie en gas van "autocraten zoals Poetin", zei hij donderdagavond tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Hij wijt dat aan de kabinetten-Rutte.

"Dagelijks ontvangt Rusland honderden miljoenen aan betalingen voor olie- en gasleveranties. De Russische oorlogsmachine wordt door Europa gefinancierd", aldus Klaver. Hij zegt dat Ruttes beleid daartoe heeft geleid, omdat die de Europese idealen "democratie, mensenrechten en vrede" minder belangrijk vond dan dat Nederland geld kon verdienen. "Onze afhankelijkheid van Russisch gas is bewust beleid geweest."

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.