Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeentelijke woonlasten stijgen harder dan eerder voorzien

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De woonlasten van huiseigenaren stijgen dit jaar harder dan eerder voorzien. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat het in doorsnee om een stijging van de onroerendezakenbelasting (ozb) van 3,4 procent. Dat was bij een eerdere raming in december nog een plus van 2,1 procent. Die berekening sloeg op een steekproef onder 106 gemeenten. Nu legde de VEH de belastingen van 345 gemeenten naast elkaar om tot een gemiddelde te komen.

Verder wordt de afvalstoffenheffing in doorsnee zo'n 4 procent duurder, waar eerder van een plus van dik 3 procent werd uitgegaan. Voor de rioolheffing zijn huishoudens nog geen 1 procent meer kwijt.

Een huishouden is bij elkaar dit jaar gemiddeld 3 procent meer kwijt aan woonlasten in de gemeenten. Dat gaat voor een meerpersoonshuishouding om zo'n 25 euro. De gemiddelde stijging van de woonlasten is ondanks de bijstelling minder hoog dan in voorgaande jaren. In 2020 en 2021 stegen de gemeentelijke woonlasten met gemiddeld 5 procent.

Grote verschillen

Net als ieder jaar zijn er per gemeente weer grote verschillen. In Landsmeer stijgt bijvoorbeeld de ozb van 365 naar 478 euro. Dat betekent een toename van 31 procent. Ook in Papendrecht en Hoorn gaat de ozb dit jaar met meer dan een kwart omhoog.

De ozb-aanslag in Weesp valt na de samenvoeging met Amsterdam liefst 40 procent lager uit. Hier daalt de gemiddelde prijs van 270 naar 160 euro. In totaal verhogen 21 van de 345 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10 procent. Nog eens 65 gemeenten verhogen deze belasting met meer dan 5 procent.

Onverenigbaar

De VEH noemt het overigens onverenigbaar als gemeenten via de ozb huiseigenaren laat opdraaien voor kosten waarvoor eigenlijk het Rijk voldoende middelen zou moeten geven, zoals bijvoorbeeld de jeugdzorg. Als de overheid niet structureel meer geld geeft, vreest de VEH dat in veel gemeenten de ozb verder zal worden verhoogd.

Ook bij de afvalstoffenheffing zijn de onderlinge verschillen groot. In Brielle stijgt de afvalstoffenheffing voor gezinnen met ruim 50 procent, wat neerkomt op een 98 euro. In Harderwijk en Berkelland hoeft ruim 20 procent minder te worden betaald, waarmee huishoudens tussen de 30 en 50 euro goedkoper uit zijn.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).