Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woonlasten in vier jaar tijd vaak meer dan 200 euro omhoog

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
In 48 gemeenten zijn de woonlasten in de afgelopen vier jaar meer dan 200 euro gestegen. In acht gemeenten was dat zelfs met meer dan 300 euro. Koploper is de gemeente Ermelo met een lastenstijging van 383 euro. Een inwoner met een eigen huis betaalde in 2018 gemiddeld 664 euro aan zijn gemeente, in 2022 is dat opgelopen tot bijna 1.050 euro. Vereniging Eigen Huis zet de ontwikkeling van de woonlasten in de jaren tussen de gemeenteraadsverkiezingen op een rij, meldt VEH. 

Gemiddeld namen de gemeentelijke woonlasten tussen 2018 en 2022 toe met 16,7 procent. Naast Ermelo werden ook huiseigenaren in Lopik en Landsmeer hard in hun portemonnee getroffen. In deze twee gemeenten stegen de woonlasten in vier jaar tijd met gemiddeld 353 euro. In Haarlemmerliede en Spaarnwoude (nu Haarlemmermeer) namen de woonlasten juist met 272 euro af (-25 procent)

Ozb uitschieters

In Ermelo valt op dat vooral de Onroerendezaakbelasting (Ozb) met 120 procent in vier jaar tijd extreem snel toenam. Ook in 14 andere gemeenten steeg de Ozb in die periode met meer dan 50 procent, waaronder Zeewolde (+92 procent), Noordwijkerhout (nu gemeente Noordwijk, +87 procent), Beesel (+76 procent) en Lisse (+61 procent).

In 18 gemeenten, waaronder veel fusiegemeenten, daalde het gemiddelde bedrag aan Ozb juist. Het meest in Haarlemmerliede (nu Haarlemmermeer) met -28 procent en in Weesp (nu Amsterdam) met -33 procent.

OZB vaak sluitpost voor begrotingen

Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet met extra geld voor gemeenten voorkomt dat de hoge kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren worden betaald door huiseigenaren.

Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis: "Het huidige systeem, waarbij de Ozb een sluitpost is om gaten op de gemeentelijke begroting te dichten, is niet houdbaar. Huiseigenaren betalen daardoor voor lokale voorzieningen waar alle inwoners gebruik van maken. Zo is de Ozb de afgelopen jaren in veel gemeenten extra gestegen om tekorten op jeugd- en oudenzorg (Wmo) te dekken. Dit kan zo niet doorgaan. In het regeerakkoord wordt een nieuwe financieringssystematiek voor gemeenten aangekondigd voor de periode na 2025. Daarbij worden ook alternatieven voor de Ozb betrokken. Dit is een kans om het systeem van de gemeentelijke belastingen eerlijker te maken.”

Woonlasten politiek gevoelig bij gemeenteraadsverkiezingen

De ontwikkeling van de onroerendezaakbelasting is iedere vier jaar een gevoelig punt bij gemeenteraadsverkiezingen. Veel kiezers vinden het belangrijk bij hun stemkeuze, vooral als eerder gedane beloftes over beperking van de gemeentelijke woonlasten niet zijn waargemaakt. Vereniging Eigen Huis roept daarom lokale politici op om geen loze beloftes te doen over beperking van de Ozb als zij nu al weten dat ze dat niet waar kunnen maken.

Door: Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).