Normal_run_op_hybride_warmtepompen_leidt_tot_lange_wachttijden__2_

De stijgende energieprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot een run op extra isolatiemateriaal en (hybride) warmtepompen. Sommige installateurs zitten al tot 2023 volgeboekt, wat betekent dat nieuwe aanvragen op een flinke wachtlijst komen te staan. Dit meldt NU.nl na een rondgang hierover. 

Of je op de wachtlijst belandt, hangt af van je locatie en behoefte. Heeft iemand een vloer met kruipruimte te isoleren dan is dat sneller uitgevoerd dan het isoleren van een vloer zonder kruipruimte. Wie een hybride warmtepomp wil, moet inmiddels langer wacht dan iemand die een volledig elektrisch warmtepomp wil aanschaffen. 

Hybride warmtepomp

Vooral de hybride warmtepomp blijkt immens populair nu de gasprijzen oplopen en we niet weten hoe lang er nog gas uit Rusland komt. Volgens Dick Reijman van Techniek Nederland is de energietransitie een topprioriteit geworden. “Woningbezitters realiseren zich dat het meer dan ooit loont om te verduurzamen en energie te besparen.”

Wereldwijd chiptekort

Dat de hybridewarmtepompen een wachttijd hebben, komt door het wereldwijde chiptekort dat ervoor zorgt dat er niet genoeg apparaten gebouwd kunnen worden. Wie een hybride warmtepomp wil kopen, moet soms een halfjaar wachten. De hybride pompen worden speciaal gefabriceerd voor Nederland. Omdat volledig elektrische warmtepompen al grootschaliger worden geproduceerd, is daar een minder lange wachttijd voor.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky