Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Actieplan: in één jaar 5 miljard kuub minder gas

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Nederland kan zijn aardgasverbruik binnen één jaar met minstens 5 miljard kuub verlagen, één achtste van het totale verbruik. Die inschatting maken 25 organisaties in een oproep tot een gezamenlijk actieplan waarbij de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties samenwerken om het energieverbruik te verlagen. Door de aanval van het aardgas- en olierijke Rusland op Oekraïne wordt duidelijk dat er snel behoefte is aan alternatieven voor fossiele energie, vinden onder andere energieleveranciers Essent en Vattenfall, milieuorganisaties als Greenpeace, Urgenda en Natuur & Milieu en de gemeente Amsterdam.

Volgens de ondertekenaars van het actieplan kunnen veel eenvoudige besparingsmaatregelen al erg schelen in het Nederlandse aardgasverbruik. Zo zou de verwarming uit kunnen in ruimtes van gebouwen waar niemand is en kunnen huishoudens de thermostaat wat lager zetten. Maar ook deurdrangers, tochtstrips en isolerende borstels in de brievenbus schelen al.

De 25 organisaties willen daarnaast dat er wekelijks persconferenties komen om uit te leggen wat er allemaal gebeurt om het gasverbruik terug te dringen. Ook moet de overheid bedrijven dwingen te investeren in energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Verder moeten subsidies voor dit doel voor meer mensen toegankelijk zijn.

Afhankelijk

Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas voor Europa. De Europese Unie is volgens schattingen voor 30 procent tot 40 procent van zijn gas afhankelijk van het land. In Nederland zou dat rond de 15 procent zijn. Nu het Russische leger Oekraïne is binnengevallen wordt de roep om een boycot op gas uit Rusland steeds luider. De export van gas spekt namelijk de oorlogskas van het Kremlin, zo is de gedachte.

Nederland verbruikte vorig jaar ongeveer 40 miljard kuub aardgas. Naast de verwarming van woningen is het ook een belangrijke brandstof voor elektriciteitscentrales. Maar doordat de aardgasprijzen in de tweede helft van 2021 al razendsnel stegen, daalde het gasverbruik met 4 procent ten opzichte van 2020.

Door: ANP

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.

03 november '23 (11:02)

Brabantse VVD wil woningnood aanpakken met bouw van geheel nieuw dorp

De provinciale fractie van de VVD in Noord-Brabant heeft een ambitieus plan om de woningnood aan te pakken. Fractievoorzitter Roel Gremmen stelde tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 voor om ergens in de provincie een heel nieuw dorp te laten verrijzen.

02 november '23 ( 8:32)

Minder woningen verkocht door bouwconcern BAM

Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

01 november '23 (11:31)

Woningzoekenden kunnen zich op nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten

Woningzoekenden kunnen zich voortaan op een nieuw digitaal platform inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Op de woensdag gelanceerde website nieuwbouw.nl is de meest actuele informatie van nieuwbouwwoningen te vinden die te koop of te huur worden aangeboden of binnenkort op de markt komen.