Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Betaalbaar wonen moet lukken met de plannen van minister De Jonge'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tijdens de recente gemeenteraadsverkiezingen was 'betaalbaar wonen' veruit het belangrijkste thema voor de kiezers. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft vlak voor deze verkiezingen de Nationale Woon- en Bouwagenda en het Programma Woningbouw naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij wil de komende jaren meer regie gaan nemen om zo snel mogelijk tot de realisatie van 100.000 nieuwe woningen per jaar te komen. De ambitie is er en het enthousiasme is groot. Maar dat alleen is niet voldoende, de slagkracht zal voor het verschil moeten zorgen, stelt Jan van der Doelen van ING. Dit meldt ANP Expert Support. 

In de Nationale Woon- en Bouwagenda worden de oorzaken van de wooncrisis, de doelstellingen en de programmatische aanpak voor de komende jaren geschetst. Het Programma Woningbouw beschrijft de aanpak om de woningbouw te versnellen. Het doel is 900.000 woningen tot en met 2030 te realiseren en om zo snel mogelijk op te schalen naar het opleveren van 100.000 woningen per jaar. De nadruk komt hierbij te liggen op het realiseren van betaalbare woningen. Zowel koop als huur. En ook met tijdelijke woningen wordt die opschaling vormgegeven.

Ambitieuze plannen

“Ik moet toegeven dat de plannen van minister De Jonge ambitieus zijn.”, zegt Van Doelen. “Persoonlijk hou ik daarvan, het straalt een positieve can-do-mentaliteit uit. Maar er zijn wel flink wat uitdagingen die overwonnen moeten worden om de plannen te realiseren. Zoals het gebrek aan voldoende capaciteit (zowel bij de productiebedrijven als de overheid), het te geringe aantal beschikbare locaties, de nog steeds niet opgeloste stikstofproblematiek, de in te voeren omgevingswet met ongetwijfeld aanloopproblemen en woningbouwcorporaties die willen bouwen en ontwikkelen maar dat nog niet in voldoende mate kunnen. Onder de bouwers wordt de trage vergunningverlening als grootste obstakel gezien voor snellere woningbouw.”

Strakke regie

De slagkracht die nodig is kan alleen bereikt worden met een strakke regie vanuit het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, stelt Van Doelen. Zodat alle betrokken partijen bij deze complexe opgave dezelfde weg inslaan. “Ondanks dat de toolbox van de minister hiervoor nog niet heel goed gevuld is, zoals het kunnen afdwingen dat gemeenten, provincies en corporaties volgens afspraak leveren, krijgt De Jonge op grond van de tot nu toe getoonde daadkracht van mij het voordeel van de twijfel.”

Door: Nationale Bouwgids 

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.