Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tienduizenden mensen met schulden kunnen niet extra betalen voor energie

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voor tienduizenden mensen in Nederland wordt het ondoenlijk om een veel hogere rekening voor gas en elektra te betalen. Bij schuldhulpverleners kloppen jaarlijks zo'n 80.000 mensen aan wegens geldproblemen. Zij zijn gebonden aan zo'n strak budget om af te komen van hun schulden dat er geen ruimte is om honderden euro's extra te betalen voor energie, waarschuwt de belangenvereniging voor schuldhulpverleners NVVK.

"Je moet er echt van uitgaan dat zij een verdubbeling van hun energietarief niet kunnen dragen", legt een woordvoerder van de NVVK uit. Het totale aantal huishoudens dat in de problemen komt door extra uitgaven aan gas en elektriciteit is waarschijnlijk nog groter. Ruim 600.000 huishoudens hebben namelijk problematische schulden. Een aanzienlijk deel daarvan komt waarschijnlijk ook niet meer rond bij veel hogere energietarieven. De NVVK hoopt dat mensen zo snel mogelijk aankloppen voor hulp als dit dreigt te gebeuren.

Het is nog moeilijk te voorspellen hoeveel mensen bij schuldhulpverleners terechtkomen als gevolg van de energiecrisis, die door de oorlog in Oekraïne is verhevigd. Veel mensen zullen pas bij het aflopen van hun energiecontract merken dat ze maandelijks veel meer moeten betalen. "Het probleem komt in brokjes op ons af."

Toelage

De regering heeft besloten de allerarmsten met een eenmalige toelage van 800 euro te compenseren voor de energiecrisis. Volgens de NVVK is dat vooral een tijdelijke oplossing. "800 euro is prachtig, maar als je rekening met 100 euro per maand omhoog gaat, helpt dat ook maar voor even."

Energieleveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall presenteerden deze week een plan tegen armoede door te hoge uitgaven aan gas en elektra. Zo krijgen klanten tips om energie te besparen en werken de bedrijven samen met een initiatief voor financiële gezondheid bij huishoudens. De NVVK proeft bij de meeste energiemaatschappijen ook de bereidheid om mee te denken met klanten die torenhoge schulden hebben. "Maar sommige kleine leveranciers lopen niet altijd in de pas. Zij vragen soms waarborgsommen van enkele honderden euro's bij mensen met een vlekje op hun betalingsgedrag."

Door: ANP

07 december '23 ( 8:49)

Toename aan familiehypotheken kan leiden tot hogere huizenprijzen

Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.

07 december '23 ( 8:33)

Wachttijd ketelmonteurs kan oplopen deze winter

De wachttijd voor het vinden van een monteur die cv-ketels onderhoudt en repareert kan deze winter oplopen. Dat komt doordat een deel van de verwarmingsbedrijven een nieuw verplicht certificaat nog niet heeft en daarom niet meer aan cv-ketels mag werken, zegt brancheorganisatie Techniek Nederland.

07 december '23 ( 6:03)

Huurwoningen dalen in 2024 verder in waarde

Huurwoningen dalen dit jaar en volgend jaar sterk in waarde, verwacht ABN AMRO. Dat is volgens de vastgoedexperts van de bank het gevolg van strengere huurregulering door de overheid, in combinatie met de hoge rente. Daardoor is het moeilijker om deze panden te financieren.

04 december '23 ( 9:18)

Aanschaf zonnepanelen sneller terugverdiend door prijsdaling

Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

22 november '23 ( 6:03)

Koopwoningen in oktober gemiddeld 0,7 procent duurder

Koopwoningen zijn in oktober weer duurder geworden in vergelijking met de voorgaande maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de prijzen voor huizen gemiddeld 0,7 procent. Na een daling van de huizenprijzen vorig jaar lijkt de markt zich te herstellen.

16 november '23 ( 6:03)

Laagste omzetgroei voor woningbouwers sinds eind 2020

Bouwers van woningen en andere gebouwen hadden van juli tot en met september te maken met de laagste omzetgroei sinds het laatste kwartaal van 2020. Economen voorspellen al langer dat de bouwsector de komende tijd zal krimpen, onder andere door de hogere rentes, kostenstijgingen en gebrek aan geschikte bouwgrond.

09 november '23 (13:32)

Met aanpassing middenhuurwet is hogere huur mogelijk in nieuwbouw

Woonminister Hugo de Jonge past zijn wet voor regulering van de middenhuur aan, na een groot aantal reacties op zijn wetsvoorstel. Ontwikkelaars die de komende twee jaar voor dat segment bouwen, mogen 10 procent meer huur vragen gedurende de komende tien jaar.

08 november '23 ( 8:32)

6 procent Nederlandse huishoudens heeft energiecontract boven prijsplafond

Zo'n 6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een elektriciteits- en gascontract met prijzen boven het prijsplafond. Het is voor deze huishoudens bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

08 november '23 ( 8:03)

'Gevolgen klimaatverandering inprijzen in waardebepaling woning'

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

03 november '23 (11:17)

'Zonder nieuw overheidsbeleid loopt huizentekort verder op'

Het huizentekort in Nederland dreigt verder op te lopen als er niet snel nieuw overheidsbeleid komt. De afgelopen jaren is zwaar ingezet op subsidies, maar die zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) maar beperkt effectief. Zonder extra maatregelen zakt de nieuwbouw van woningen op de korte termijn waarschijnlijk verder in, voorziet het kennisinstituut in een nieuwe studie.