Huurprijzen in de vrije sector stijgen stug verder
Het aantal transacties - ofwel het aantal nieuw verhuurde woningen - daalde met bijna 30 procent echter flink. In een persbericht schrijft NVM-voorzitter Onno Hoes dat de vrije sector huurwoningmarkt steeds verder verslechtert. "Het gebrek aan aanbod in alle segmenten van de huur- en koopwoningmarkt zorgt ervoor dat de doorstroming zowel binnen als tussen deze segmenten volledig spaak loopt."
Vierkantemeterprijs steeg in Limburg het hardst
In alle provincies lagen de huurprijzen het afgelopen kwartaal hoger dan een jaar eerder. In Limburg steeg de vierkantemeterprijs met bijna 14 procent het hardst. Ook in Friesland, Zeeland en Drenthe stegen de prijzen met meer dan tien procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Overigens zijn huurders in deze provincies alsnog minder kwijt dan het landelijk gemiddelde.
Van de elf onderzochte grote gemeenten vallen Almere, Amersfoort en Eindhoven op door forse prijsstijgingen. In Amsterdam - dat met ruim 20 euro per vierkante meter met afstand het duurst is - stegen de prijzen met zes procent. Nieuwe huurders in de stad Groningen betaalden het afgelopen kwartaal gemiddeld 0,4 procent meer, waarmee de stijging in de noordelijke provinciehoofdstad relatief erg beperkt bleef.
Torenhoge huurprijzen aanpakken
De Woonbond vindt dat bovenal de torenhoge huurprijzen in de vrije sector moeten worden aangepakt. "'Er is ingezet op groei van de vrije huursector, terwijl de sociale huursector juist kleiner werd door het beleid van de afgelopen jaren. Tegelijkertijd is er niets gedaan om de positie van huurders in de vrije sector te verbeteren", aldus woordvoerder van de huurdersvereniging Marcel Trip.
Door: ANP