Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vraag naar energiebesparende maatregelen voor huizen sterk gestegen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Door de hoge gasprijzen is de vraag naar energiebesparende maatregelen voor woningen sterk gestegen. De wachttijden bij isolatie- en installatiebedrijven lopen daardoor snel op. Uit ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat ruim één op de vijf huiseigenaren hun woning door de gestegen gasprijzen snel wil verduurzamen en extra maatregelen wil nemen. Voor iets meer dan 10 procent is dat niet nodig omdat hun huis al aardgasvrij is. Dit meldt Vereniging Eigen Huis.

Gemiddeld is de nieuwe energienota 82 euro per maand duurder dan het oude tarief. Energie besparen wordt voor velen dan ook een noodzaak. Sommige producten, zoals (hybride) warmtepompen, zijn maar mondjesmaat leverbaar en hebben lange leveringstijden. Voor zonnepanelen is het knelpunt vooral het gebrek aan personeel, maar ook hier zijn leveringsproblemen niet uit te sluiten. Ook veel isolatiebedrijven zijn de komende maanden al volgeboekt. “Toch is het slim om niet langer te wachten en nu in actie te komen. De kans is dan het grootst dat je op tijd bent voor de volgende winter. Als je langer wacht ben je straks zeker te laat", zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Iedereen moet kunnen verduurzamen

Uit eerder onderzoek van Vereniging Eigen Huis in juni 2021 bleek dat bijna twee derde van de eigen woningen beter geïsoleerd kan worden. De helft van de eigenaren zegt dat ze hun huis wel willen verduurzamen, maar dat daarvoor het geld ontbreekt. Cindy Kremer: “Het is belangrijk dat de financiële barrières voor bewoners met een bescheiden inkomen zo snel mogelijk worden weggenomen. Deze groep zit klem door de steeds hogere energielasten en houdt geen geld over om daar iets tegen te doen. Schrap daarom de verplichting om twee maatregelen ineens te nemen voordat je subsidie krijgt, maar help mensen bij iedere afzonderlijke verbeterstap. Verstrek isolatiesubsidies vooraf in plaats van achteraf, daarmee voorkom je dat mensen de isolatiekosten eerst volledig met eigen geld moeten betalen. Een voucher, een bon die geld waard is bij isolatiebedrijven, helpt eigenaren van woningen met een laag energielabel en een klein budget om hun situatie te verbeteren.”

Besparingsmaatregelen voor iedereen

Vereniging Eigen Huis heeft slimme tips over energiebesparing op een rij gezet. Veel daarvan zijn maatregelen die iedereen, huurder of huiseigenaar, direct zelf kan nemen.

Door: Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).

31 januari '24 ( 8:18)

'Onzeker hoe diep nieuwbouwdip wordt en hoe lang deze duurt'

De 'bouwdip' zal dit en volgend jaar doorwerken, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Door onder meer stijgende rente en gestegen bouwkosten daalde het aantal verleende bouwvergunningen en de verkoop van nieuwbouwwoningen sinds 2021 "significant". Hoewel de economische omstandigheden de afgelopen maanden zijn verbeterd, is het volgens De Jonge "onzeker hoe diep deze bouwdip wordt en hoe lang deze duurt".

25 januari '24 ( 6:04)

Krimp van 12.000 banen voorspeld in bouwsector

De werkgelegenheid in de bouw neemt in twee jaar tijd waarschijnlijk met 12.000 banen af. Hoewel Nederland bijvoorbeeld kampt met een flink huizentekort, zakt de bouwproductie flink weg, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

19 januari '24 (10:32)

Zuid-Holland gaat bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen

Zuid-Holland gaat als eerste provincie bij nieuwbouwplannen toetsen of er wel genoeg betaalbare woningen komen. Projecten met teveel dure huizen wijst de provincie af. "We willen dat op de schaarse ruimte die Zuid-Holland heeft voldoende woningen worden gebouwd voor de mensen die echt woningen zoeken", zegt gedeputeerde Anne Koning (wonen, PvdA).